Imatge de Jorge Rey

L'advertència de Jorge Rey pels pròxims dies: «Risc per la població»

L'anticicló Dana portarà inclemències remarcables amb conseqüències imprevisibles

Una onada de fred travessa Espanya i continuarà deixant temperatures gèlides i inestabilitat les pròximes hores. Especialment, al quadrant nord-est, on les últimes hores ja ha començat a nevar a cotes baixes. El temporal de fred, doncs, romandrà a la península i les Balears almenys fins dimecres.

La previsió és que avui dimarts el front d'aire fred s'anirà allunyant i que pujaran una mica més les temperatures. A partir de dimecres plourà i dijous els termòmetres es recuperaran, tot i que encara farà fred fins la setmana que ve. Per això, les autoritats demanen extremar les precaucions.

Les prediccions del temps de Jorge Rey i les cabanyoles són de les més seguides a Espanya. A més, durant les últimes hores ha avisat d'un fenomen que està tenint lloc a la península i que durarà alguns dies més. Aquest jove adverteix del perill que pot comportar aquest episodi de fred.

Ens trobem en plena onada de fred

«Després d'una borrasca que ens ha portat importants precipitacions en forma de neu, arriba el pur hivern». Aquesta era l'advertència de Jorge Rey aquest cap de setmana, davant de la previsió de la caiguda de les temperatures per a aquest dilluns. «Una onada de fred ens portarà temperatures de -15º C i -20º C», afegia.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Muntatge d'una foto d'una carretera amb neu amb Jorge Rey
Jorge Rey parla del que passarà els pròxims dies | Catalunya Diari

Jorge Rey posava en alerta zones de l'interior com Segòvia, Sòria, Burgos i Conca. En aquestes capitals de província, no se superaran els 0 graus i es podria arribar als -10º C les pròximes hores. A més, hi ha avisos per gelades i nevades copioses al Pirineu, Catalunya i Balears.

Ahir, la previsió de les cabanyoles venia marcada per un anticicló que complicava la situació meteorològica. Les cabanyoles,doncs, es posen serioses i demanen extremar les precaucions, sobretot en zones del nord-est del país. També a la muntanya, on es viuran hores de fred extrem.

Avís important de l'OMET

L'Organització Meteorològica Tradicional (OMET) ha donat nom a l'anticicló que les pròximes hores provocarà situacions preocupants. L'anticicló DANA portarà «importants inclemències» que comporten un «risc per a la població». De fet, algunes de les conseqüències ja ens han afectat aquest dilluns.

L'OMET alerta de «gelades fortes durant diversos dies i en diverses àrees del país», i activa «avisos especials». Especialment, posa èmfasi en el «risc de desglaç i d'allaus per la important quantitat de neu acumulada», una situació que serà complicada per la presència de l'anticicló.

«El bloqueig anticiclònic provoca l´arribada de vents freds del continent i bloqueja el pas de borrasques atlàntiques durant més de dues setmanes», ha afirmat. La neu arribarà a cotes molt baixes «i per això podrien veure's afectades àrees de les Balears, del Cantàbric o del Mediterrani». A més, la neu podria tornar a Astúries, el País Basc o Castella i Lleó.

Fins quan durarà el fred?

Les cabanyoles és un mètode predictiu del temps basat en l'observació de la lluna i els elements de la natura. Gràcies a aquest sistema, Jorge Rey va predir fa mesos que aquest seria un hivern llarg i molt fred. Segons la seva predicció, doncs, l'hivern s'allargaria fins ben entrat el mes de març.

Una dona amb un paraigua sota flocs de neu
Ens enfrontem als dies més freds de l'hivern | CatalunyaDiari

Tot sembla indicar que no anava gaire desencaminat, ja que els models preveuen un temps encara inestable durant els primers dies d'hivern. El que passarà després és encara una incògnita, tot i que no es descarta un nou tren de borrasques. Per tant, la previsió per a la primavera és que no arribi fins a mitjans de març.