Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos tests d'antígens

Advertència sobre una marca de tests d'antígens a Espanya: revisa si el tens a casa

Aquests tests no estan aprovats per les autoritats sanitàries i no són gens segurs

Malauradament, la pandèmia del coronavirus continua fent estralls a Espanya. La sisena onada, causada per la variant òmicron, sembla que ja ha arribat al pic i, per tant, el pitjor ja ha passat.

Després d'un Nadal nefast, la població ja veu la llum al final del túnel. És cert que encara no sabem què ens oferirà el destí, però tant els experts com els ciutadans som cada vegada més optimistes amb la situació sanitària.

Una dona amb mascareta pel carrer
El mes de gener ha estat nefast a Espanya a causa de la propagació del coronavirus | Pixabay

No obstant això, hem de ser prudents i curar-nos en salut. I és que a Espanya, els casos positius no cessen, i encara cal estar alerta.

Ja no ens podem fiar ni dels tests d'antígens

Sens dubte, els tests d'antígens van ser els protagonistes de les vacances de Nadal. Al principi, tenien un preu excessivament elevat, i, després de moltes demandes, el govern espanyol en va abaratir el preu per a fer-los assequibles a tothom.

Després d'això, la població va apostar per aquest mètode per a esbrinar si s'havien infectat de coronavirus. No obstant això, diverses fonts han demostrat que el test d'antígens no és fiable al 100%, ni de bon tros.

S'ha evidenciat que aquesta eina sanitària genera falsos positius, i això causa una gran confusió i altera les xifres recollides pel Ministeri de Sanitat.

Una marca de tests d'antígens ens està enganyant

De fet, així ho ha informat l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que, després de rebre un comunicat de les autoritats sanitàries de Polònia, ha fet córrer la notícia per tot el territori espanyol.

Una investigació ha permès detectar que hi ha uns tests d'antígens que tenen un certificat de marcatge CE fals. Parlem dels CoviSelf, fabricats per la companyia índia Mylab.

Detall d'un test d'antígens
Hi ha una marca de tests d'antígens que no ha estat aprovada per les autoritats sanitàries | Europa Press

Mitjançant el missatge transmès des de Polònia i detallat per l'AEMPS, s'ha explicat que les autoritats no van emetre cap certificat CE a aquesta empresa per als tests d'antígens.

El ministeri de sanitat polonès ha informat l'AEMPS que el número de certificat fals detectat és el 1434-IVDD-648/2022.

Què és el certificat CE?

Segons comunica l'organització FACUA-Consumidors en Acció, el marcatge CE és un certificat que demostra que el fabricant ha avaluat el producte. A més, amb el certificat es considera que compleix els requisits de seguretat, sanitat i protecció del medi ambient exigits per la Unió Europea.

Detall d'una mà fent un test d'antígens
El marcatge CE permet que els productes es puguin vendre a tot Europa | Europa Press

La mateixa entitat assegura que el marcatge CE és obligatori per a tots aquells articles fabricats a qualsevol lloc del món que es comercialitzin a la UE.

El coronavirus ha vingut per quedar-se

Tot i haver superat el pic de la sisena onada del coronavirus, Espanya segueix en alerta per la infinitat de casos que es detecten cada dia al territori. És per això que altres mesures, com l'obligació de portar mascareta als espais exteriors, s'allargarà.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
A Espanya, la mascareta segueix sent obligatòria en espais exteriors | Catalunya Diari

Cal destacar que fins a finals del 2021, la mascareta no era obligatòria a l'aire lliure, però l'arribada d'òmicron va desbaratar les nostres esperances de tornar a la normalitat.

Espanya es troba en una situació sanitària una mica delicada, i el comportament de la ciutadania és vital per a frenar el coronavirus. D'altra banda, algunes mesures es relaxaran. La setmana que ve, per exemple, a Catalunya es reobrirà l'oci nocturn.