Alumnes en una classe d'un institut de Lleida

Un professor català avisa: «Resum de la primera setmana a classe: pringarem tots»

Josep Sala explica a través de Twitter com ha estat la tornada a les classes a Noruega

Mentre a Catalunya segueix la incertesa de com serà l'inici de les classes aquest pròxim mes de setembre, alguns països europeus ja han obert de nou les seves aules. És el cas de Noruega, on el curs va començar fa tot just una setmana. Josep Sala, un professor català que treballa en un institut de la ciutat de Trondheim, ha explicat a través d'un fil de Twitter com ha estat aquesta primera setmana del curs. 

«La famosa distància és impossible. Els alumnes s'amunteguen»

Segons explica aquest professor, el més difícil és evitar les aglomeracions de gent. «La famosa distància és impossible. Als espais comuns i als passadissos els alumnes s'amunteguen mentre esperen per entrar a classe, i som massa gent (1.000 alumnes i uns 300 adults) en un edifici que tampoc és gaire gran», manifesta. 

El que sí que destaca Sala és que qualsevol persona que estigui malalta, ja sigui alumne o professor, ha de quedar-se a casa i fer-se un test  víric. A més, assegura que els mateixos professors poden enviar als alumnes a casa, i que tenen una sala «d'aïllament» al costat de la porta d'entrada. 

Sala ha volgut referir-se també als pares catalans, i ha avisat que «dir que no passa res si les escoles obren és mentida. Hi haurà molts més casos, aquí portem una setmana i ja ho estem vivint, i en un país on la situació és molt més controlada, hem tingut poquíssims morts, el rastreig funciona i sobretot tenim diners». «Però per altra banda l'escola és una institució imprescindible, i per tant no sé què dir-vos», ha dit finalment. 

Segueixen els dubtes sobre el protocol

Les classes arrencaran els pròxims dies a Itàlia i França. En el cas dels italians, hauran de dur mascareta tots els alumnes de més de sis anys quan s'aixequin de la taula, i a França, sempre en totes les circumstàncies. 

A Catalunya hi segueixen havent dubtes de si les xifres actuals de la pandèmia permetran tornar a l'escola i a la feina sense perill que la situació es desbordi. Fins i tot els experts creuen que la incidència del virus hauria de baixar abans de començar el curs escolar. «En una escola hi tindrem la mateixa incidència que hi ha al seu voltant. Es poden calcular els casos que tindrem a cadascuna, esperar a veure què passa i després reaccionar encara pot ser pitjor, perquè implicaria obrir-les i tornar-les a tancar», alertava a RAC 1 Daniel López, investigador del grup de Recerca de Biologia Computacional de la UPC.