En els últims mesos la bona notícia que hi ha a Espanya és la vacunació contra el coronavirus. El pla dissenyat per Sanitat i per les autonomies marxa a bon ritme. Avui dia, gairebé 15 milions d'espanyols tenen ja la pauta vacunal completa.
Cert és que, segons la programació del Govern, s'havia d'haver arribat fa uns dies a aquesta fita. Però, el retard és de pocs dies i la immunització avança. En funció de la comunitat autònoma, en aquests dies estan vacunant i a les persones que pertanyen a la franja de 30 a 40 anys.
En les pròximes setmanes es vacunarà al nostre país el gruix de la població més jove, després que els majors de 50 tinguin ja una àmplia cobertura. Això demostra que els dubtes sobre la vacunació s'han mitigat i que la majoria dels espanyols confien plenament en l'antídot.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Una nova i curiosa advertència: no 'barrejar' vacuna i relacions sexuals
Durant tots aquests mesos —els pròxims diumenge es complirà mig any des del seu inici—, la vacunació ha generat molta polèmica. Símptomes, consells per evitar-los, recomanacions per passar amb més comoditat els possibles efectes secundaris... Molt s'ha parlat a casa nostra de tot això en aquests mesos.
Aquest dimecres, 23 de juny, hem tingut ocasió de prendre nota d'una nova recomanació mèdica. L'ha llançat Raquel Jiménez, la coordinadora del Servei d'Urgència Mèdica (SUMMA 112) de Madrid, al programa 'Ya es mediodía' amb la presentadora Sonsoles Ónega.
Jiménez va resoldre una doble pregunta que potser algú ja s'havia fet: Afecta el sexe a la vacuna? És desaconsellable mantenir relacions abans o després de rebre la dosi de vacuna?
La coordinadora del SUMMA va tenir molt clara la seva resposta: desaconsella mantenir relacions sexuals vuit hores després de rebre la punxada. Raquel Jiménez creu que és millor esperar durant aquest període, de vuit hores, per mantenir sexe o per qualsevol mena d'exercici físic.
Però la referència directa a les relacions sexuals ha fet subratllar precisament això: val més no mantenir-les just després de vacunar-se. «Abans de la vacunació no hi ha cap contraindicació, s'ha de realitzar vida normal», ha aclarit Jiménez.
Però la cosa canvia després de l'administració de la vacuna. «S'han d'esperar unes vuit hores per assegurar que no hi ha efectes secundaris abans de realitzar esforços i poder començar a realitzar una vida normal», ha assegurat la coordinadora del SUMMA.
«Es tractaria d'un esforç físic i per tant, també s'han d'esperar almenys vuit hores abans de realitzar esforços», ha aclarit en la seva intervenció televisiva. I ha acabat les seves paraules en to de broma, donant un consell als més 'desobedients': «De fer alguna cosa, ha de ser suau».
Més del 31% dels espanyols ja tenen la pauta completa de la vacuna
S'hagi o no seguit el consell de Raquel Jiménez, la veritat és que el 31% dels espanyols ja té la pauta completa de la vacuna contra la Covid.
A més, segons l'última actualització de dades oficials, ja són més de 23 els milions d'espanyols amb almenys una dosi. Això suposa ja més del 49% de la població. En els pròxims dies, al nostre país s'assolirà una fita important: més de la meitat dels espanyols ja tindran una vacuna.
Algunes comunitats autònomes ja han començat a vacunar la franja d'edat a partir dels 30 anys. De fet, s'espera que a principis de juliol, la vacunació ja s'obri pels de vint anys. La fita final és clar: arribar a final d'agost amb immunitat de grup.