El món va avançant en molts aspectes, sobretot a l'àmbit tecnològic. I això es pot aplicar a gairebé tots els aspectes al nostre dia a dia. Entre ells, hi ha el consum i les compres que solem fer habitualment, tal com hauràs pogut comprovar.
Entre les incorporacions tecnològiques que hi ha hagut a les botigues, hi ha les caixes d'autocobrament. Aquestes no són una novetat realment, però sí que és veritat que s'han incorporat a llocs on no esperàvem que ho farien. Avui dia podem cobrar-nos nosaltres mateixos tant a supermercats com a botigues de roba.
Aquesta manera, per a molts clients, és realment còmoda, ja que de vegades fan que evitis les llargues cues de la caixa principal. També és veritat que tenen les seves limitacions, sobretot als supermercats. I és que estan pensades per a compres petites, de manera que no són la millor opció quan es vol comprar molt.
Sí que és veritat que hi ha un debat obert sobre si de veritat són necessàries o no. Al capdavall, en algunes botigues com Decathlon, per exemple, han arribat a substituir la figura del caixer del tot. Això suposa en molts casos que amb la implantació d'aquest model se suprimeixin llocs de treball.
Compte amb les caixes d'autocobrament
Encara que semblen una opció molt còmoda per a algunes persones, sí que és veritat que cal anar-hi amb compte. La coneguda advocada estatunidenca Lindsey Granados ha pujat un vídeo al seu compte de TikTok per advertir sobre els perills en fer-les servir.
Són màquines, i com a tal poden fallar de vegades. Algunes tenen un calaix que, en principi, detecta tots els productes que ens endurem. Per això mateix, només ens hem de preocupar de seguir els passos de la pantalla per poder pagar la nostra compra.
Però com t'acabem de dir, de vegades fallen i ens podem ficar en un problema no previst. Segons explica Lindsey al seu vídeo, hi ha vegades en què no tots els productes s'escanegen correctament. Per això, encara que no ens n'adonem, no paguem tot el que ens estem emportant.
El problema ve quan, posteriorment, al client li arriba una denúncia en què li indiquen que ha robat determinats articles. Aquí es planteja el problema que l'advocada veu en aquest tipus de caixes. I és que, sense adonar-nos-en, podem tenir un problema legal sense ser realment conscients, per ser acusats de furt.
Paguen justos per pecadors
També és veritat que en aquest cas es podria aplicar la dita «paguen justos per pecadors». I és que, hi ha persones que no fan l'ús correcte d'aquesta forma de pagament. Recorren a aquest tipus de caixes per poder emportar-se algun article sense pagar, normalment el de més import.
Al capdavall, hi ha algunes caixes que per exemple no reconeixen els productes que ens emportem. S'hi ha d'anar escanejant tot el que comprem per poder fer la compra. És en aquestes on hi ha un risc més gran que el client que no vol pagar-ho tot pugui deixar sense pagar alguna cosa.
Una altra manera d'intentar enganyar aquestes màquines es troba en les etiquetes. En alguns articles de pes és possible fer un intercanvi que la caixa no pugui identificar. Per posar-te un exemple, hi ha persones que es poden emportar un quilo d'alvocats amb una etiqueta de patates, quan el preu d'uns i uns altres és força diferent.
És per això que les botigues han d'estar pendents de què passa en aquestes caixes d'autocobrament. Per això mateix, l'advocada Lindsey Granados ens avisa que anem amb compte i ens fixem que tot allò que ens emportem surt reflectit al compte. No se sap mai si hem estat gravats i ens pot arribar una denúncia a casa.