Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una dona a un caixer automàtic i la imatge d'un lladre a la part esquerra

Nova estafa als caixers: et roben tots els diners que has tret i ni te n'adones

Molt de compte amb aquests estafadors quan treguis diners del caixer

A la nostra societat, les estafes per part de lladres de tota mena i ciberdelinqüents estan a l'ordre del dia. I és que has d'anar amb molt de compte en diversos gestos rutinaris que solem fer cada dia, ja que et pots emportar una sorpresa desagradable. I una és que et robin tots els teus diners.

Per exemple, un dels llocs on els delinqüents aprofiten la majoria de les vegades per robar-nos és als caixers automàtics. Les bandes organitzades d'Europa de l'Est estan creant cada dia estratègies més ràpides i efectives perquè, quan traiem diners del caixer, ens acabin robant.

Sabent l'amenaça que tenim al davant, la Policia sempre recomana verificar que el caixer no estigui modificat. I sobretot utilitzar-ne un on les condicions d'il·luminació siguin les idònies.

Atenció quan vagis al caixer perquè t'ho poden robar tot

A més, a l'hora d'incloure el nostre número pin o clau, per entrar dins del nostre compte bancari i poder fer moviments o retirar diners, has d'anar amb compte. Has de cobrir el teclat amb la mà o un objecte. Són uns consells que, si segueixes al peu de la lletra, segur que no t'acaben robant a la primera de canvi.

Muntatge amb una dona introduint la targeta de crèdit en un caixer automàtic i un cercle amb una mà agafant diversos bitllets d'euro
Estigues alerta si no vols que et robin els diners que treus del caixer. | Getty Images

A través de la Policia, els últims dies hem conegut un nou mètode d'estafa que es coneix com a 'cash trapping' i que s'utilitza als caixers automàtics. El procediment per part dels delinqüents és el següent. En primer lloc, instal·len un dispositiu a la ranura de sortida de bitllets del caixer automàtic. Estem parlant d'un dispositiu que sol ser de plàstic o metall i té com a objectiu bloquejar i retenir els bitllets quan es vol retirar una quantitat concreta de diners.

L'estafa del 'cash trapping' està a l'ordre del dia a Espanya

En el moment en què el client vol retirar-los, el caixer opera sense cap problema. Ara bé, el que passa és que per aquest bloqueig que li han posat els delinqüents els bitllets no surten correctament o bé hi queden atrapats.

Encara que vulguis intentar que els bitllets surtin del caixer, és una cosa impossible finalment. I el que fan gairebé sempre els clients és marxar creient que l'operació no s'ha pogut fer. Pensen que aviat els tornaran aquests diners que s'han restat del compte bancari. 

Quan els delinqüents veuen que el client se n'ha anat, acudeixen ràpidament al caixer. Llavors, treuen el dispositiu que ha bloquejat l'operació i recullen tots els bitllets que hi havia al caixer.

Persona amb bitllets en caixer automàtic i cercle vermell amb mans tapant pin del caixer
Cal anar amb compte per no caure a les urpes dels estafadors. | Getty Images Signature, DAPA Images

Molt de compte perquè cada dia augmenta més aquest tipus de delicte

Per això, des de la Policia ens recomanen que sempre mirem bé al voltant del caixer. Hem de comprovar si sota el lloc per on surten els bitllets hi ha algun objecte estrany en aquesta ranura.

Si tenim algun tipus de problema quan retirem l'efectiu, hem d'avisar sense demora el banc. Això sí, no podem treure l'ull al caixer per si els lladres venen ràpidament i ens roben els nostres diners

A més, cal ressenyar que l'Associació Europea per a Transaccions Segures (EAST, per les seves sigles en anglès) va publicar un informe sobre delictes a terminals de pagament europeus del primer semestre de 2022. I la veritat és que el 'cash trapping' està augmentant de forma alarmant.

Els delictes relacionats amb caixers automàtics van créixer un 81 %, de 2.775 a 5.022 incidents. Concretament, els casos de 'cash trapping' es van comptar per milers i van passar de 819 a 2.984 incidents amb una pujada del 284 %. Sens dubte, unes dades que preocupen i molt les autoritats dels països europeus.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!