Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull, al Congrés dels Diputats.

L'advocat de Rull i Turull preveu presentar el recurs a Estrasburg en dues setmanes

Jordi Pina alerta que condicionar els indults obre la porta a una «interpretació molt complexa»

L'advocat Jordi Pina ha anunciat aquest diumenge que preveu presentar les demandes de Jordi Turull i Josep Rull al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, a mitjans de juny. En una entrevista a RAC1, Pina ha explicat que ja té el vistiplau de Turull a un esborrany del text, i que preveu presentar-lo al mateix temps que el de Rull, ja que seran molt semblants. En aquest sentit, Pina ha explicat que la demanda a Estrasburg de Turull està «molt avançada» i que els arguments no variaran en funció de si hi ha o no indults.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Un cop ha aconseguit l'aval de Turull, Pina ha explicat que el text s'acabarà de consensuar amb les defenses dels altres presos independentistes, perquè «és una cosa que els afecta a tots». La previsió de l'advocat és presentar al mateix temps les demandes de Turull i Rull, els únics que de moment ho poden fer perquè ja tenen sentència del Tribunal Constitucional (TC), perquè seran «pràcticament iguals».

Els arguments del recurs al TEDH

Una part important dels arguments que s'utilitzaran, segons ha explicat Pina, es basaran en els vots particulars emesos pels magistrats del TC, Juan Antonio Xiol i Maria Luisa Balaguer, que van considerar «desproporcionades» les penes pel 'procés'. «Que dos magistrats del TC s'alineïn amb la tesi de la defensa és un fet molt important de cara al TEDH», ha dit.

Pina també ha explicat que, segons el calendari previst pel TC, el següent pres que hauria de tenir sentència és Jordi Sànchez, també client seu. De fet, creu que ja l'hauria de tenir. «No sé què està passant, però triga més del que tocava, en condicions normals hauria d'estar feta al maig», ha assegurat.

Els indults

Pel que fa a la informació sobre els indults que publica aquest diumenge el diari 'El País', Pina veu «plausible» que aquests arribin entre finals de juny i principis de juliol, que siguin limitats i reversibles. Sobre aquest últim punt, ha alertat que uns indults condicionats a no reincidir «permetria unes interpretacions que es podrien fer amb un altre tipus de govern espanyol». Pina s'inclina a pensar que si hi ha indults no seran amb un condicionant com aquest, tot i que «res ho impedeix».

En aquest sentit, Pina també creu que Vox no té «legitimitat» per presentar un recurs contra els indults davant de la Sala Tercera Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem. De fet, ha recordat que el mateix Suprem li va acceptar una impugnació al fet que Vox —que va exercir d'acusació popular en el judici— pogués opinar sobre els indults. Per Pina, els únics que ho podrien fer serien la Fiscalia o l'Advocacia de l'Estat.