Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Lladre intentant obrir la porta

Els advocats catalans revelen la manera més ràpida de fer fora un okupa de casa teva

L'ocupació d'habitatges preocupa molt a les famílies

L'ocupació il·legal és un fet que preocupa molt a les famílies. Es tracta d'un tema d'actualitat constant que no sembla tan senzill de solucionar. Si t'hi veus afectat, un grup d'advocats catalans et donen les claus perquè el desallotjament es faci tan de pressa com sigui possible.

Entre la població hi ha cert desconeixement sobre la manera de procedir quan té lloc un episodi d'aquestes característiques. Tampoc estem al corrent sobre el temps que necessitarem per recuperar la propietat que ens pertany. Tal com indiquen els professionals de Marín i Mateo Advocats, aquest delicte està regulat tant a l'esfera penal com a la civil.

Regulació des del punt de vista penal

Expliquen que es poden donar diverses situacions. Primerament, s'aturen al delicte de violació de domicili. Consisteix en l'ocupació material de l'habitatge, amb violència o sense, i en contra del consentiment del propietari.

La pena, en aquest cas, pujaria a dos anys de presó, podent assolir els quatre anys si existís violència. Indiquen que es tracta d'un «delicte en què la seva comissió és flagrant». Per això, la mateixa policia o com a mesura cautelar en el procediment penal es retorna amb rapidesa l'immoble al titular.

Muntatge d´uns Guàrdia Civils amb la imatge d´una casa
Asseguren que mai cal prendre's la justícia per la nostra mà | Europa Press, corelens

Una altra situació és que hi hagués un delicte d'usurpació d'immobles aliens amb violència. Això vol dir que hi ha ocupació, però que no representa el domicili habitual dels propietaris. La solució, a més de la denúncia i de l'obertura del procés judicial, és la sol·licitud del desallotjament dels llogaters irregulars com a mesura cautelar.

Perquè es prengui una mesura cautelar caldrà complir una sèrie de condicions. Entre elles, que s'apreciï una certa necessitat i una urgència per part de la víctima. Revelen que si es compleixen aquests requisits, la recuperació de la propietat pot ser gairebé immediata.

Més complicat, per part seva, ho tindran els que es vegin afectats pel delicte següent: el de lleu usurpació d'habitatge sense violència. Hi ha l'opció de demanar una mesura cautelar, però resulta més complicat demostrar davant del jutge la necessitat de la víctima.

La data del desnonament apareixerà recollida a la sentència i pot ser que l'okupa interposi el recurs d'apel·lació. Amb tot això, la recuperació de la casa encara s'allargaria fins als 10 mesos.

Muntatge d'un edifici exterior de pisos amb un policia i el cotxe de patrulla
Entre la policia i els jutges aconseguirem recuperar la propietat | España Diario TIPS

Desnonament 'express' per la via civil

El desnonament 'express' compta amb molt pocs anys. Des que es comunica la demanda, els llogaters tenen cinc dies per presentar el títol d'ocupació. Si no ho fa, el jutge dictarà un acte en què determini el llançament com més aviat millor.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En aquest tipus de casos no hi caben recursos. Cal que el demandant compleixi una sèrie de condicions. Ha de ser el propietari o usufructuari, haver estat desposseït de l'immoble i ser una persona física o entitat sense ànim de lucre. Amb aquesta opció es podria fer fora els okupes en només un mes.

La manera més ràpida de recuperar la teva casa

Si ens ocupen un habitatge que exerceix de primera o segona residència, o fins i tot si estigués deshabitat, però emprant la violència, la solució seria més senzilla. Amb l'assistència de la policia o a través de mesures cautelars es podria fer fora els okupes, apunten des d'aquest despatx d'advocats.

Quan consisteixi en una usurpació de la propietat, caldria distingir entre diverses opcions en funció del tipus de titularitat. Si el demandant és una persona física indiquen que el més adequat seria decantar-se pel desnonament 'express'. Així, es rebaixarien de manera important els terminis.

Però, si és una persona jurídica, tant el judici per precari com el procés penal s'allargarien en excés. En qualsevol cas, la solució més interessant seria el judici de desnonament per precari. Sobretot perquè l'apel·lació al procés penal acabaria demorant massa la recuperació de l'immoble.