Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona es venta mentre està asseguda en una cadira a l'aire lliure, amb icones de clima plujós, termòmetre alt, foc i un senyal d'advertiment amb un signe d'interrogació.

L'avís per a les properes setmanes que ja espanta molts: l'AEMET confirma el pitjor

L'AEMET ja ha avisat del que ens espera aquest mes de juliol, amb anomalies gens bones amb les pluges i la calor

L'AEMET, Agència Estatal de Meteorologia, ha emès un avís important sobre les anomalies climàtiques que s'esperen les properes setmanes de juliol. Segons els darrers informes i models predictius, es preveu que les precipitacions siguin inferiors a les registrades en anys anteriors i les temperatures més altes a diverses zones.

Una parella camina per una passejada marítima amb un gelat, amb imatges d'un termòmetre i tempestes
S'espera un clima sec i gairebé sense precipitacions en les properes setmanes | Europa Press

Menys pluja les properes setmanes segons l'AEMET

Tot i que en les últimes jornades la pluja ens ha acompanyat força, no s'espera que la situació segueixi així molt més. De fet, l'AEMET ja ha presentat uns mapes clau. Indiquen que a tot Espanya les precipitacions seran iguals o menors que en anys anteriors al juliol.

Especialment serà la setmana del 15 al 21 de juliol, quan les pluges deixaran, de mitjana, fins a 10 litres menys per metre quadrat a tot Espanya. Aquesta disminució a les pluges ja incrementa la preocupació per la sequera i la disponibilitat d'aigua, especialment en àrees que ja enfronten estrès hídric.

La reducció en les precipitacions no només té implicacions per al subministrament d'aigua potable, sinó també per a l'agricultura, la ramaderia i els ecosistemes naturals. Els agricultors podrien enfrontar desafiaments addicionals per mantenir els seus cultius, i els ramaders podrien veure reduïda la disponibilitat de pastures per al bestiar.

Pel que fa a la gestió de l'aigua, s'insta la ciutadania a fer-ne un ús responsable i eficient. Les autoritats locals i regionals també estan cridades a implementar plans de contingència. Han de servir per mitigar els efectes de la sequera i garantir el subministrament d'aigua a la població.

Les temperatures també preocupen l'AEMET

A més, l'AEMET ha assenyalat que a diverses zones del país s'experimentaran temperatures més altes que les d'anys anteriors. Aquest augment en les temperatures podria intensificar les onades de calor, afectant tant la salut pública com l'agricultura i altres sectors econòmics.

L'increment de les temperatures també pot tenir un impacte negatiu en la producció agrícola, ja que la calor extrema pot danyar els cultius i reduir-ne els rendiments.

Tres nois caminen per un passeig amb poca roba, i al cercle, una dona refrescant-se en una font
El sol i la calor seran protagonistes al juliol | Europa Press

Aquestes temperatures més altes que les de períodes anteriors es donaran, especialment, la setmana del 15 al 21 de juliol. Segons els mapes de l'AEMET, a tota la costa mediterrània podria augmentar un grau sencer la temperatura mitjana respecte a altres anys.

A la meitat sud del país, per la seva banda, augmentaria fins a 3 graus, afirma l'AEMET. Comunitats com Andalusia i Múrcia i també les zones més al sud d'Extremadura i Castella-la Manxa es veuran afectades.

Davant d'aquestes previsions, l'AEMET recomana a la població prendre les precaucions necessàries per fer front a les altes temperatures. També estar atents als possibles avisos i alertes meteorològiques que s'emetin les properes setmanes.