Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un fons cel ennuvolat i una rodona amb un mapa meteorològic d´Espanya

L'AEMET trenca el silenci i avança el temps que tindrem al setembre

Setembre començarà amb pluges i tempestes intenses a gran part d'Espanya

La benvinguda al setembre servirà per acomiadar-se pràcticament de l'estiu. Les altes temperatures de les darreres setmanes desapareixeran i ens enfrontarem a un escenari radicalment diferent. Des de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) avancen el temps que tindrem durant aquest mes de setembre.

La inestabilitat serà la nota predominant a partir d'avui divendres. Això implicarà una caiguda dels termòmetres, a més de pluges intenses i episodis tempestuosos. Ens trobem amb una situació generalitzada que afectarà tota la Península i les Balears, i només s'evitarà a les illes Canàries.

L'organisme avança mitjançant un comunicat aquesta variació meteorològica que estarà motivada per la formació d'una DANA (depressió aïllada en nivells alts). Es concentra principalment en àrees de l'oest peninsular.

Durant el cap de setmana es preveu l'aparició de precipitacions persistents i generalitzades, que aniran acompanyades de tempestes en alguns casos. En qualsevol cas, també adverteixen de la dificultat que comporta pronosticar l'evolució d'aquest fenomen. Per això, no poden oferir amb certa exactitud els llocs on cauran les pluges més abundants.

Un cotxe travessant un toll d'aigua al mig d'una tempesta
Les pluges predominaran durant la primera part del mes. | Europa Press

Pluja a gairebé tot Espanya

Durant la jornada de divendres un front fred entrarà per Galícia i causarà precipitacions al nord-oest peninsular i la serralada cantàbrica. A la segona meitat del dia és més que probable que sorgeixin tempestes a zones de muntanya de l'est peninsular i a l'alt Ebre.

El cap de setmana serà especialment plujós a tot el territori peninsular i Balears. Tot fa indicar que la DANA arribarà dissabte a la part occidental del país deixarà forts xàfecs, els quals s'estendran per la resta del país. S'espera que aquestes precipitacions siguin més intenses i persistents al nord-est i a la vall de l'Ebre. Fins i tot, hi podria haver acumulacions importants a la part central.

L'AEMET pronostica una situació molt semblant per diumenge. Les pluges i tempestes ens acompanyaran al llarg de tota la jornada. Recalquen que la inestabilitat més gran es desplaçarà fins a la Mediterrània, amb moltes probabilitats que deixi pluges torrencials en aquesta zona. A més, no es descarta que també siguin persistents al nord-est i s'estenguin a la resta de territoris en forma de ruixats i tempestes.

Què passarà amb les temperatures?

Les fortes pluges que cauran sobre la Península i les Balears durant les pròximes hores també provocaran una caiguda dels termòmetres. Hi haurà un alleugeriment tèrmic si ho comparem amb els valors registrats durant el mes d'agost.

Durant el setembre és normal que les temperatures es desplomin uns quants graus. En general, a l'interior de la Península solen ser entre 4 °C i 5 °C inferiors en comparació amb l'agost, publica El Confidencial. Per exemple, aquest diumenge s'espera que Madrid arribi només als 20 °C.

Es tracten de xifres una mica sorprenents si tenim en compte que recentment marcaven valors per sobre dels 30 °C. Per la seva banda, tal com recull aquest mitjà, a la costa s'apreciarà molt menys aquesta variació tèrmica a conseqüència de l'efecte termoregular de la mar.

Un grup de persones esperant el tramvia en un dia de molta calor i una dona amb un ventall a la mà
Hem de tenir en compte que les darreres setmanes han sigut molt caloroses. | Europa Press

Indiquen que la primera part del mes estarà protagonitzada per les precipitacions, que poden arribar a ser torrencials a algunes parts. Per part seva, per a la segona quinzena del mes, pronostiquen un augment del mercuri.

La calor tornarà a aparèixer a les nostres vides coincidint amb el canvi d'estació. Asseguren que els termòmetres registraran entre 1 °C i 3 °C més del que és habitual a Andalusia, Castella i Lleó i Extremadura.

En qualsevol cas, en aquest començament de setembre totes les mirades estaran posades en la formació de la DANA. Més d'un veurà entelades les seves vacances per les tempestes i la caiguda tèrmica.