Dos operaris de bombers durant el temporal Filomena el gener de 2021.

Els meteoròlegs aclareixen si arribarà una nova Filomena el 24 de gener a Catalunya

Jorge Rey, el noi que va vaticinar l'arribada de Filomena el 2021, va alertar de l'arribada de «nevades intenses» a partir del dia 24 de gener

Semblava que érem a les portes d'un altre dia D: una nova Filomena amenaçava d'arribar a Espanya d'aquí a tres dies. Així ho vaticinava Jorge Rey, el jove de 15 anys que es va fer famós per pronosticar la gran nevada, coneguda com a Filomena, que va saturar Espanya fa un any.

Ara, l'alarma es tornava a encendre: Jorge Rey tornava a l'aguait. Va sorprendre tothom quan va assegurar al seu bloc que a partir del 24 de gener de 2022 hi hauria «nevades intenses». Els més agosarats ho van traduir com un altre Filomena.

Res més lluny de la realitat. L'Aemet ha volgut sortir al pas de les especulacions i dissipar tots els dubtes: «Ni Filomena ni Filomeno». Així de contundent s'ha mostrat la meteoròloga Delia Gutiérrez al bloc de l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet).

Imatge d'un cotxe al centre de Madrid durant la nevada Filomena
Filomena es va notar especialment a Madrid i va bloquejar tot Espanya durant diversos dies. | GTRES

«Ni Filomena ni Filomeno»

Segons la científica Delia Gutiérrez, el mètode que utilitza el jove Jorge Rey no té base científica. El vaticini de l'arribada d'una nova Filomena es basa en les cabanyoles. «Es tracta d'un mètode predictiu sense cap base científica que forma part del folklore popular a zones rurals d´Espanya», diu Gutiérrez.

Gutiérrez no s'ha quedat curta a l'hora d'indicar que aquestes creences «no són més que una superstició». «Ens falta formació per entendre el funcionament complex de la societat tecnificada en què vivim», sentencia l'experta.

Jorge Rey va pronosticar una Filomena 2.0

Havia de ser en només tres dies, però l'Aemet ja ha deixat clar que no hi haurà Filomena. Des de l'Agència Espanyola de Meteorologia expliquen que «no podríem estar més lluny d'un escenari de nevades, encara menys d'un de nevades abundants». Descartant doncs l'arribada de la nova Filomena que sí que va preveure Jorge Rey.

Muntatge de fotos d'un mapa polític d'Espanya i una foto de Jorge Rey
El jove i meteoròleg aficionat, Jorge Rey, de tan sols 15 anys, va pronosticar un període de nevades important el dia 24 de gener de l'any 2021. | La Notícia Digital

El jove, que l'any passat sí que va encertar de ple amb el pronòstic, assegurava que aquest any es podria repetir el fenomen. Les cabanyoles, el mètode que utilitza Jorge Rey, assenyalaven que el 24 de gener es produiria una nova Filomena. És a dir, Espanya tornaria a quedar a mercè de les abundants nevades.

Al final, segons prediu l'Aemet, no hi haurà nevades. De fet, per al 24 de gener s'esperen vents freds i secs, cels ennuvolats i precipitacions febles al nord de la Península. També hi haurà algunes gelades a l'interior, les quals s'intensificaran a la meitat nord.

Precipitacions sí, però per a res fenòmens que puguin recordar la temuda Filomena. Tot i això, l'Aemet adverteix que cal tenir precaució. Les temperatures mínimes segueixen per sota de la mitjana, arribant en molts casos entre els 5 i 10ºC per sota del normal.