Això d'òmicron és com una partida d'escacs entre experts. Mentre uns asseguren que significarà el final de la pandèmia, altres insisteixen en tot el contrari. Ara qui ha alçat la veu és Tomás Pueyo, considerat una mena de 'Nostradamus' de la pandèmia. I n'hi ha per a això i per a molt més, ja que fa dos anys es va anticipar a tothom i va predir el que havia d'arribar.
Ara, dos anys després, el relat ha canviat. «Coronavirus, Game over», escriu Pueyo al seu blog. En una entrevista a 'Nius', l'expert va més enllà i fins i tot s'atreveix a posar data al final de la pandèmia. «Qui digui que n'està segur al 100% no sap de què parla. Aquí la qüestió és veure què és el més probable, i crec que és probable que s'acabi d'aquí a un o dos mesos», diu un Pueyo molt confiat.
Tomás, doncs, és dels que creu que òmicron és el principi del final. Alineant-se amb molts altres experts, l'enginyer espanyol confia que el virus es torni endèmic molt aviat. «Després d'aquesta onada d'òmicron, la pandèmia s'acabarà i passarem a una fase més endèmica», insisteix.
«Es contagiarà tothom»
És el vaticini del 'Nostradamus' de la pandèmia. En la mateixa línia que l'OMS, que insisteix que d'aquí a sis-vuit setmanes es contagiarà el 50% de la població europea, Pueyo assegura que òmicron superarà tots els rècords de contagis.
«Aquesta onada és molt especial, perquè la nova variant és tan contagiosa i se salta la immunitat tan bé, que es contagiarà tothom», diu a 'Nius'.
Així doncs, insisteix en el fet que «un altíssim percentatge de la població estarà exposada» i diu que «al final d'aquesta onada, tindrem una immunitat enorme, com mai s'ha vist, ja sigui per les vacunes o per òmicron».
La sisena onada: immunitat generalitzada
Tomás Pueyo té una teoria: òmicron infectarà moltíssima gent, per la qual cosa la immunitat es dispararà. I això, a mitjà termini, provocarà que la pandèmia s'acabi i que la covid-19 passi a ser una malaltia endèmica.
«La nova variant té una virulència més baixa que la delta o que la variant originària, de manera que no morirà tanta gent com en les altres onades. A més, al final d'aquesta onada, hi haurà molta més gent immune», insisteix per a reforçar la seva hipòtesi.
D'aquí a dos mesos com a màxim, c'est fini
És el que defensa Tomás Pueyo. L'enginyer diu que «observant les corbes de contagi», és el que creu que passarà. D'aquí a dos mesos, el virus podria passar a ser endèmic.
«Què vol dir passar de pandèmia a endèmia? En una pandèmia, has de tenir molta cura per a aturar la malaltia, però quan aquesta és endèmica, no. Cal continuar amb el dia a dia i conviure-hi», explica a 'Nius' .
Així les coses, segons ell, passar a una fase endèmica ho podria canviar tot. «Acaba la fase de la pandèmia i comença el moment endèmic, en què no hauríem d'adoptar mesures especials», sentencia.