Muntatge amb el mapa d'alerta per altes temperatures a Espanya de dimecres , 9 d'agost, de l'AEMET.

L'AEMET posa en alerta vermella 3 comunitats aquest dimecres: quelcom històric

Es preveu que Espanya arribi a una temperatura mitjana rècord

L'onada de calor que colpeja Espanya durant aquests dies s'intensificarà dimecres. Les temperatures tan elevades que es registraran a algunes zones han obligat l' Agència Estatal de Meteorologia a activar l'avís vermell. Són tres les comunitats que es troben afectades per aquesta calor extrema.

En concret es tracta de la Comunitat de Madrid , Andalusia i Castella-la Manxa. Indiquen que hi ha perill extrem «per temperatures màximes a la Comunitat de Madrid i a la província de Jaén per dimecres». A la capital d'Espanya es podran «superar els 42º o 43ºC i els 44º a Jaén».

Tampoc es quedaran enrere en punts de Conca, on també es depassaran amb escreix els 40 graus. Des de l'AEMET indiquen que a la major part de la Península hi haurà «avisos taronges per perill important (38 a 42ºC)».

Les previsions assenyalen com les zones més castigades per la calor Jaén, Linares i Andújar. A la Comunitat de Madrid arribarà a Madrid Centro, Alcalá de Henares, Parla, Navalcarnero i Colmenar Viejo, publica Infobae. Per la seva banda, a Castella-la Manxa, el risc es concentrarà a la regió muntanyenca de Conca i a la Manxa Conquense, segons l'agència.

Aquestes tres comunitats es troben en alerta vermella, però l'onada de calor també s'agreujarà en altres territoris. És el cas de Huelva, Còrdova, Sevilla, Badajoz o Càceres.

Muntatge d'una persona mirant al sol junt a un termòmetre
Andalusia, Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa seran les comunitats més castigades per les altes temperatures | Getty Images, E-Noticies

L'avís vermell, en situacions excepcionals

Cal aclarir que l'alerta vermella només s'activa en circumstàncies inusuals quan les condicions meteorològiques són molt adverses. Des de l'AEMET indiquen que aquest protocol només el posen en marxa quan el risc «és extrem».

Expliquen que té lloc quan hi ha «fenòmens meteorològics no habituals, d'intensitat excepcional i amb un nivell de risc molt alt». L'avís taronja també suposa un perill per a la població, ja que influirà en les «activitats usuals».

Els avisos vermells es donaran dimecres, però aquest dimarts també es patiran els alts valors tèrmics. Gairebé una trentena de províncies romanen en avís groc o taronja. Els termòmetres superaran els 40ºC en àrees d'Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura.

Aquest dimecres hi haurà un rècord

L'Agència Estatal de Meteorologia també es pronuncia sobre un fenomen meteorològic històric que es donarà aquest dimecres. Expliquen que «la temperatura mitjana que s'assolirà a Espanya probablement constituirà un rècord per a aquesta data des del 1950».

Afegeixen que serà «un dels cinc dies més càlids per a l'agost dels últims 73 anys». A més, fan una comparativa amb el que ha passat fa dotze mesos. L'estiu del 2022 va ser «el més càlid fins ara. Veiem que l'any passat la calor intensa va ser més persistent». Tot i això, el 2023 «hi ha més pujades i baixades de temperatura».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Però tal com adverteixen al seu compte de Twitter , «dimecres que ve podria ser més càlid que qualsevol dia de l'any passat». Expliquen, a més, els motius pels quals aquesta onada de calor és tan intensa.

Ho atribueixen a «la massa d'aire que sobrevola la Península», que serà «probablement una de les més càlides que ho hagin fet». Estimen que depassarà a «àmplies zones els valors màxims mesurats en el període de referència 1991-2000».

Però, la calor extrema no només serà una cosa exclusiva del territori peninsular. A les Canàries també «pujaran les temperatures de manera clara a partir de dimecres». Avancen que el «calor serà intens a l'arxipèlag durant bona part de la setmana».

El Ministeri de Sanitat disposa d'una guia de protecció i protecció per combatre aquest tipus d'episodis. Incideixen en la necessitat de beure aigua i líquids amb regularitat, utilitzar roba lleugera i evitar l'activitat física a les hores centrals.