Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un carrer a Nàpols amb diverses persones amb mascareta

Com pot afectar la pandèmia i la nova variant el nostre Nadal: «Hi ha dades»

El doctor César Carballo ha alertat del perill que podem córrer aquest Nadal davant l'aparició d'una nova variant de la Covid-19: «És un déjà-vu de l'any passat»

Espanya ja ha encès els llums de Nadal i, amb això, arriba la joia, el retrobament amb les nostres famílies i les sobretaules interminables. Però com ja va ocórrer l'any passat, la festa no serà completa per culpa del fantasma de la Covid-19.

El virus, que ara aflora en una nova variant, també serà una amenaça ferma en aquestes festes nadalenques. La lliçó la tenim més que apresa: haurem d'extremar les precaucions i posar els cinc sentits per evitar un nou 'boom' de contagis.

Sense anar més lluny, el prestigiós doctor César Carballo va en aquesta línia i alerta de la perillositat que correm en aquestes festes nadalenques.

«És un déjà-vu de l'any passat. Aleshores estàvem dient el mateix per la preocupació amb el 'Black Friday'. Ja vam avisar que podíem tenir una altra onada i va passar», va sentenciar el doctor dissabte passat a 'La Sexta Noche'.

Carrer de Madrid ple de gent
Al 'Black Friday' es van veure rius de gent a Madrid | Europa Press | EFE

«Tots els països tenen moltíssims casos de Covid-19»

L'expert sanitari de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, César Carballo, va mostrar la seva preocupació en veure les aglomeracions que ja hi ha hagut aquests dies per les compres de Nadal. La celebració divendres passat del 'Black Friday' va ser una mostra fefaent del perill que vam tenir els espanyols en aquestes festes.

«Tenim tots els 'warning' encesos a tot Europa», va explicar el doctor per donar mostres de la gravetat de la situació envers la pandèmia. «Tots els països estan tenint moltíssims casos de Covid-19», va alertar.

El doctor César Carballo en una intervenció al programa de Quatre Horitzó Informe Covid
El doctor César Carballo va alertar de la perillositat de la nova variant de la Covid | CUATRO

Al fil de la qüestió, l'expert anava més enllà per explicar quina era la situació exacta que corria Espanya de cara a les festes de Nadal. «El cert és que Espanya està en una situació envejable, però tots creiem que no n'hi ha prou perquè darrerament hi ha hagut un augment lleu de casos», va comentar.

Totes les alertes enceses

Això mateix és el que diu Carballo per no tenir un 'boom' de contagis després de Nadal. De fet, països com Portugal ja veuen les orelles al llop i prenen decisions dràstiques com el confinament post nadalenc.

Si bé és cert que ara la situació a Espanya amb la Covid-19 està molt més controlada que al país veí, també ho és que s'ha d'anar amb la màxima precaució. I és que, com menys concessions fem al virus, millor.

En aquesta línia, César Carballo va acabar la seva intervenció d'ahir a la nit a 'La Sexta' explicant la situació actual d'Espanya. Segons va explicar, les aigües residuals comencen a mostrar la situació que podem tenir al nostre país en tan sols unes setmanes.

«Les aigües residuals ens ensenyen que estem al mateix punt que l'any passat», va dir Carballo. Tot i això, va anar més enllà per explicar el perquè de la situació a Espanya: «És veritat que el nostre país parteix amb un avantatge per tres factors: la gran vacunació, les cinc onades que hem patit, i haver mantingut les mascaretes».

Mans brindant amb copes en un sopar de Nadal
Les celebracions de Nadal tornaran a ser protagonistes de la pandèmia de coronavirus aquest 2021 | Unsplash

El temor amb la nova variant Òmicron

Així doncs, Espanya ha d'afrontar el Nadal amb optimisme, sí; però també amb responsabilitat i màxima precaució, ja que la nova variant de la Covid-19 detectada a Sud-àfrica, la variant Òmicron, amenaça de reiniciar la pandèmia.

Així que, davant l'amenaça d'una variant que diuen que fins i tot podria inhabilitar la vacuna, Espanya ha limitat els requisits per poder entrar persones del Regne Unit, Irlanda del Nord, Lesotho, Botswana, Namíbia, Zimbàbue, Swazilàndia, Moçambic i Sud-àfrica. I és que tota precaució és poca davant d'una nova variant, la Nu o Òmicron, que promet fer autèntics estralls.