Una dona amb mascareta i amb símptomes de Covid-19

Els 2 inusuals símptomes que provoca la nova variant del coronavirus

La variant Òmicron provoca dos nous símptomes: esgotament i el pols alt

La nova variant de la Covid-19 espanta el món. Ho fa, bàsicament, perquè els experts la descriuen com una cosa diferent, com una cosa mai vista. I és que, segons ells, l'eclosió de la variant Òmicron pot comportar una conseqüència terrible: el reinici de la pandèmia.

Tot i que és tan sols una teoria —s'ha de veure quina és la resposta de la vacuna actual davant la nova variant del virus—, el cert és que aquesta versió sud-africana de la Covid-19 genera moltes preguntes. Sense anar més lluny, la doctora africana que va descobrir aquesta variant, Angelique Coetzee, ha sorprès ara en parlar dels símptomes «inusuals» que provoca la variant Òmicron.

Aeroport de Mallorca al maig de 2021
Nadal és una època de molts viatges i es tem per una eclosió de la nova variant | GTRES

«Probablement sigui un 500% més contagiosa»

Ha estat la doctora qui ha alertat sobre la perillositat d'aquesta variant B.1.1.529. Coetzee assegura que es va adonar de la nova variació de la Covid-19 quan va veure que els pacients tenien símptomes que no tenien sentit.

A la seva clínica privada de Pretòria, a Sud-àfrica, la doctora va veure que alguna cosa estava passant amb el virus. Tal com destaca '20 Minutos', entre els casos detectats hi havia joves procedents de diferents orígens, però amb un patró comú: la fatiga intensa.

A més, també hi havia un nen que tenia el pols massa alt. Per contra, cap d'aquests pacients no va patir pèrdua de gust o de l'olfacte. Símptomes que han estat detectats des del primer dia com a clars indicatius que el pacient patia la Covid-19.

Una xeringa amb una hipotètica vacuna contra el Covid-19
Cal veure com la nova variant afectarà la vacuna | iStockPhoto (Teka77)

«Els seus símptomes eren molt diferents i més lleus que els que havia tractat abans», va explicar la doctora al mig 'Mirror'.

Els nous símptomes: esgotament i el pols alt

És el que va sorprendre la doctora Coetzee. Se'n va adonar a mitjans de novembre. De fet, el 18 de novembre va tractar el cas de quatre membres d'una família sud-africana que van donar positiu per coronavirus.

El símptoma principal? El complet esgotament. Això va sorprendre molt la doctora, que posteriorment va trobar el mateix símptoma en diversos joves.

Posteriorment, assegura que al voltant de dues dotzenes de persones van aparèixer a la seva clínica amb el símptoma comú de l'esgotament. En pràcticament tots els seus casos, la doctora explica que eren homes sans, però que se sentien «molt cansats» i el seu esgotament era «complet».

Cal destacar que la majoria dels pacients no havien rebut ni tan sols una sola dosi de la vacuna contra la Covid-19. Aquest és un problema latent al continent africà, on la vacunació està en percentatges molt baixos.

Cal tenir calma

Finalment, la doctora demana que «no s'estengui el pànic» amb aquesta variant de la Covid-19. Si bé és cert que n'hi ha que asseguren que això pot reiniciar la pandèmia, també n'hi ha (com la doctora Coetzee) els que en relativitzen l'impacte.

Imatge d'un aeroport durant la pandèmia de Covid-19
El Regne Unit ha suspès diversos vols a l'Àfrica per la nova variant del virus | Gtres

Diu que a Sud-àfrica hi ha «casos lleus» i que són casos «molt febles». «Estic força segura que al Regne Unit hi ha un pànic innecessari, tot i que d'aquí a dues setmanes podria dir el contrari», conclou.