Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de la mà d'un sanitari subjectant un vial d'AstraZeneca

Afectats pels efectes de la vacuna AstraZeneca podrien ser indemnitzats

També reclamen més visibilitat a les persones que han patit aquestes greus seqüeles

El responsable de l'Associació de Treballadors Essencials Afectats per la Vacuna d'AstraZeneca (ATEAVA), Pedro García, ha alçat la veu. Aquest ha demanat que es reconegui que les patologies que pateix aquest col·lectiu han estat causades per la vacuna d'AstraZeneca i que s'indemnitzi els afectats.

Pedro García ha reclamat a l'Estat aquesta «indemnització» i donar visibilitat a les persones que han patit aquests efectes secundaris greus després de rebre aquesta vacuna.

Protestes dels afectats per la vacuna d'AstraZeneca

«No som negacionistes ni antivacunes, ja que tots estem vacunats, però considerem que un percentatge mínim dels vacunats ha tingut efectes secundaris. Volem que l'Estat reconegui l'evidència perquè negar-la és faltar a la veritat i una injustícia», ha sentenciat García aquest dilluns 28 de febrer.

Fotografia d'una enfermera preparant una vacuna.
Els afectats protesten per la vacuna AstraZeneca. | GTRES

Ho ha fet durant la seva intervenció davant de la Comissió de Recerca sobre la gestió de les vacunes del Congrés dels Diputats.

Aquesta associació que lidera Garcia està formada, per ara, per set afectats d'Andalusia, el País Valencià, Aragó i Catalunya. En ser professor, va ser vacunat amb AstraZeneca el febrer del 2021, només dos mesos des del començament de la vacunació en tractar-se d'un treballador essencial.

Pedro va assumir que hi havia un «risc mínim» i es va vacunar. «Si s'haguessin descrit efectes secundaris greus, llavors no sé què hauria fet», ha admès aquest dilluns.

García ha explicat que «dies més tard» d'inocular-se la vacuna, aquest va ingressar a l'hospital per trombocitopènia. Aquesta és una reacció secundària de la vacuna d'AstraZeneca que fa que l'organisme tingui poques plaquetes.

Les plaquetes són cèl·lules sanguínies que produeixen la coagulació de la sang. S'agrupen i formen taps a les lesions dels vasos sanguinis per acabar amb el sagnat.

«Un any després, segueixo de baixa i desconec les seqüeles que tindré al futur»

El cas és que aquest efecte secundari va fer que la vacuna d'AstraZeneca deixés d'inocular-se a tota la UE pels riscos que generava.

Fotografia de Pedro Garcia.
Pedro García García, responsable d'ATEAVA. | EUROPA PRESS

«Vaig passar un mes a l'hospital, em van fer tota mena de proves per veure quin era l'origen dels trombes. Tota evidència apuntava a la vacuna, però no tinc un informe que així ho constati. Un any més tard d'haver-me vacunat, encara segueixo de baixa i desconec les seqüeles que tindré a futur», ha assegurat Pedro García.

També ha denunciat un aspecte de «bona part» del personal que va atendre aquestes persones amb efectes secundaris greus per la vacuna. I és que no els van fer un informe mèdic on es reconeguessin aquests efectes. «Sembla 'kafkià' que en privat ens diguin que és causa de la vacuna, però no ens facin un informe mèdic».

I és que el membre d'ATEAVA considera «just» que el Govern indemnitzi els afectats, «i més tenint en compte que bona part dels casos no s'haguessin vacunat amb AstraZeneca perquè no els tocava per edat. Els poders que ens van animar a vacunar-nos pretenen obviar allò que la vacunació ens ha provocat?», s'ha preguntat.

García recalca que ATEAVA no vol «qüestionar» les vacunes, sinó admetre que «algunes o alguns lots tenen greus efectes i causen greus malalties, fins i tot la mort».

Fotografia d'un home vacunant-se.
ATEAVA considera «just» que el Govern indemnitzi als afectats. | GTRES

Demanen que es financin «tots els medicaments» per als afectats

Volen que s'analitzin els primers lots afectats per saber on va radicar el problema. Demanen també que es financin «tots els medicaments necessaris» per als afectats o donar valor a la seva «casuística» per al Certificat Covid.

Per part seva, la diputada del PNB Josune Gorospe, ha mostrat el seu suport a l'associació ATEAVA amb aquestes paraules. «Lamento profundament la situació que està vivint», ha dit.

Això sí, Gorospe ha defensat la vacunació per pal·liar els estralls de la pandèmia. «Ha estat un èxit, han aconseguit pal·liar els efectes del virus, els efectes secundaris en general han estat més aviat lleus».

«És important saber el punt de vista de gent que ha patit més la vacunació. No són negacionistes ni antivacunes. Ens solidaritzem amb el seu cas i el de més col·lectius», ha exposat Gerard Álvarez i García, d'ERC.