Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una noia davant les pantalles d'un aeroport

Tot el que has de saber abans de contractar un viatge aquest estiu

L'Agència Catalana del Consum explica tot el que has de tenir en compte abans i després d’organitzar les teves vacances

Abans de contractar un viatge és molt important que us informeu prèviament de les possibles limitacions i dels requisits que us demanaran per poder viatjar.

En funció de les dades de la pandèmia, les  limitacions de mobilitat o els requisits  necessaris per viatjar es van modificant. 

Certificat de vacunació, prova PCR negativa, períodes de quarantena… Molts països encara mantenen certes restriccions  per a les persones que viatgen des de l’Estat espanyol. 

És responsabilitat del passatger  informar-se'n prèviament i complir els requisits necessaris per viatjar. Per tant, és molt important que us informeu de les possibles limitacions en els aeroports d’origen i destí, però també en els aeroports de trànsit.


 


 

Si esteu pensant viatjar per la Unió Europea, podeu consultar el web Re-open EU. Ofereix informació actualitzada de les condicions sanitàries a cada estat membre i de quins requisits es demanen per poder-hi viatjar.

Actualment, ja funciona el Certificat COVID de la UE, facilita la circulació per Europa a les persones que ja estiguin immunitzades. A Catalunya, el Departament de Salut, des de l’aplicació La meva salut, ja permet que les persones vacunades descarreguin un certificat COVID digital.

I pel que fa a la contractació del viatge en si, cal que reviseu molt bé les condicions de contractació de qualsevol servei per si finalment ens calgués cancel·lar-ho.

En cas que vulgueu contractar una assegurança, reviseu-ne detingudament les condicions, Actualment, moltes assegurances de viatge exclouen expressament les possibles afectacions provocades per la pandèmia.
 


 

Els teus drets si vols viatjar per Europa

La normativa europea  sobre drets dels passatgers regula la protecció dels consumidors en diferents casos. Cancel·lació, grans retards, sobrereserva — overbooking — o incidències relacionades amb l’equipatge facturat.

Aquesta normativa, però, només s’aplica quan el punt de partida del viatge és un estat membre de la UE. També si la companyia de transport és europea, encara que la sortida es faci des d’un país no europeu.

En cas de cancel·lació de qualsevol servei per part de l’empresa, sempre teniu dret al reemborsament. També podeu pactar solucions alternatives com ara l’acceptació d’un val per gastar més endavant, per exemple. 

Però aquestes solucions alternatives han de ser acceptades pel consumidor, mai no poden ser imposades per l’empresa si la cancel·lació no és imputable al consumidor.

En el cas que sigueu vosaltres qui decidiu  anul·lar  el servei, us podran aplicar les penalitzacions estipulades en les condicions de contractació.

En el cas concret del transport aeri, teniu dret a triar entre un vol alternatiu o la devolució dels diners si:

— La companyia cancel·la el vol.

— Es produeix un retard superior a 5 hores.

Davant la cancel·lació d’un vol o retard a partir de 3 hores, a més de facilitar-vos gratuïtament menjar i begudes suficients, i si calgués, allotjament, també us podria correspondre una compensació econòmica d'entre 250 € i 600 €, en funció de la distància del vol, excepte que:

— La cancel·lació sigui conseqüència de circumstàncies imprevisibles o inevitables i alienes a l'empresa. Per exemple, causes de força major, com seria el cas de les restriccions provocades per la COVID.

— Si us avisen amb 2 setmanes d'antelació.

En viatges amb autocar de més de 250 km, si es produeix una cancel·lació o un retard superior a 120 minuts, podeu escollir entre continuar el viatge amb un transport alternatiu o bé el reemborsament del bitllet.

En  transport marítim, en cas de cancel·lació o retard de més de 90 minuts podeu escollir entre dues opcions. El reembossament del preu del bitllet o la conducció fins a la destinació final tan aviat com sigui possible.

En viatges amb tren, quan es produeix un retard superior a 60 minuts, podeu escollir entre continuar el viatge amb un transport alternatiu o bé el reemborsament del bitllet.

Davant de qualsevol incompliment d’aquests drets, haureu de reclamar  a la companyia de transport. Si la resposta no és satisfactòria o no en rebeu cap en un màxim de 30 dies, podeu contactar amb l’oficina de consum del vostre municipi o comarca. També omplir el formulari web de reclamació de l’Agència Catalana del Consum

A més, en el cas del transport aeri, podeu reclamar a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria.
 

Serveis afectats per les restriccions de la pandèmia

Si la contractació del viatge s’ha fet amb una empresa que opera en territori espanyol, s’aplica la normativa aprovada durant el primer estat d’alarma i que encara continua vigent. (Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, de mesures per a fer front a la Covid-19).

Per tant, si les restriccions a causa de l’emergència sanitària esdevé impossible gaudir o rebre un servei ja contractat, teniu dret a reclamar l’anul·lació d’aquest contracte i el reemborsament dels diners.

Això fa referència a causes de força major, extraordinàries, imprevisibles i inevitables.

Si la contractació s’ha fet directament amb una empresa estrangera, us aplicaran la normativa del país de destí. En tot cas caldrà tenir molt presents les condicions que hagueu acceptat en el moment de contractar el viatge.

Viatges combinats cancel·lats el 2020

Molts viatges combinats  es van cancel·lar l’any passat per la Covid-19 — és a dir, paquets turístics que inclouen dos o més serveis per a un mateix viatge —.

Si vau rebre un val o un bo com a compensació, i s’ha esgotat el termini de validesa sense haver-lo fet servir, teniu dret a sol·licitar el reemborsament dels diners.

En primer lloc caldrà que reclameu la devolució  dels diners a l’empresa o al professional amb qui vau contractar el viatge. Ho haureu de fer sempre per algun canal que us permeti conservar-ne una prova del contacte. 

Si us deneguen el reemborsament, podeu presentar una reclamació en un organisme públic de consum. Per exemple, l’oficina de consum del vostre municipi o comarca, o bé a l’Agència Catalana del Consum.