Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

L'Agència Tributària alerta dels diners que has de pagar si et netegen la casa

Aquestes són les cotitzacions per als empleats de la llar a Espanya

Si tens una persona fent neteja a casa teva, val més tenir preparada la cartera. Així és, perquè les normes i les lleis no deixen de canviar, i és important mantenir-se actualitzat si no volem tenir cap problema amb l'Agència Tributària. I una de les darreres novetats la trobem al Reial decret llei 16/2022 de 6 de setembre.

En aquest, es recullen les millores en les condicions per als treballadors de la llar. Una de les coses que cal tenir en compte, a més a més, és que s'incrementa la cotització per incloure-hi la protecció per desocupació i l'aportació al FOGASA.

Aquest increment s'aplica a la base de cotització que, per part seva, estarà determinada pel salari que percebi cada empleat. D'altra banda, és important saber que l'import no pujarà en excés, ja que hi ha múltiples reduccions i bonificacions.

Això és el que hauràs de pagar si netegen a casa teva

En cas que comptis amb un empleat de la llar, has de tenir en compte les darreres dades publicades al web de la Seguretat Social. A través d'aquesta en podem extreure que la base de cotització mitjana se situa en 655,22 euros al mes.

Una persona que neteja el vàter amb productes químics.
Si un treballador o treballadora neteja a casa teva, prepara't per pagar | LND

En aquest exemple, els ocupadors haurien de pagar un total de 32,76 euros mensuals en concepte de desocupació. D'altra banda, caldria pagar 1,31 euros al mes per FOGASA. És a dir, el Fons de Garantia Salarial.

No obstant això, hi ha una bonificació del 80% proposada pel Govern. I gràcies a aquesta, només hauran d'abonar 6,81 euros. A més a més, també es reduirà un 20% l'aportació per contingències professionals.

Hi ha una sèrie de bonificacions

Com dèiem, una de les coses més importants a tenir en compte sobre la nova norma són les bonificacions a què l'ocupador podrà accedir. En aquest sentit, hi ha reduccions del 20% en l'aportació empresarial per contingències comunes en la cotització a la Seguretat Social.

D'altra banda, també hi ha una bonificació del 80% a l'aportació empresarial per desocupació, així com per l'import que es paga pel FOGASA. Aquestes seran aplicables a qualsevol que contracti o tingui contractada una persona de servei de la llar donada d'alta a la Seguretat Social.

Imatge d'una persona traient diners d'una cartera
A l'import a pagar cal restar totes les bonificacions | Getty Images

Per beneficiar-se d'aquests ajuts, el requisit que cal complir és estar al corrent de pagament amb la Seguretat Social. Però també, que s'hagin complert les obligacions tributàries des del moment en què va començar a treballar l'empleat o empleada de la llar.

Els tipus de cotització per als treballadors de la llar

Pensant en la base de cotització mitjana del sistema especial d'ocupació de la llar, que se situa a 655,22 euros, la quota pujarà menys de 7 euros per a l'ocupador. Això serà després d'aplicar-ne la bonificació del 80%. A partir de l'1 de gener de 2023, els tipus de cotització quedaran recollits a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat segons l'exercici.

Actualment, entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre d'aquest 2022, els tipus de cotització per a la desocupació són del 6,05%. El 5% és a càrrec de l'ocupador i l'altre 1,05% és a càrrec de l'empleat. Per al Fons de Garantia Social, per part seva, és el 0,2%; aquest es troba a càrrec només de l'ocupador.

Quan es comencen a pagar les noves cotitzacions?

La nova llei pretén oferir garanties als treballadors de la llar i el seu objectiu és que tots estiguin donats d'alta a la Seguretat Social. En aquest sentit, el primer pagament d'aquestes noves cotitzacions s'haurà de fer al desembre.

Aquest mes, s'abonaran les quotes que corresponguin al mes de novembre. En canvi, les del mes d'octubre, per part seva, es cobraran el 2023. Tot i que la data, de moment, no està especificada, tot apunta que serà a principis d'any.