Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.

L'Agència Tributària obre una pàgina per a demanar el xec anticrisi de 200 €

Els interessats ja poden fer algunes gestions per sol·licitar l'ajuda

Els interessats a sol·licitar el xec anticrisi de 200 euros anunciat pel Govern ja disposen de pàgina web per demanar-lo. L'Agència Tributària ha posat en marxa el portal on es podrà sol·licitar aquesta ajuda. Aquest organisme serà l'encarregat de gestionar aquesta subvenció que espera arribar a milions de ciutadans.

Aquests diners estan pensats per pal·liar els efectes de la inflació i la pujada dels preus. Per beneficiar-se'n caldrà complir una sèrie de requisits, entre ells comptar amb un límit d'ingressos.

De moment, no és possible sol·licitar el xec de 200 euros. Tot i això, Hisenda ja s'ha posat fil a l'agulla i ha habilitat una web on es recullen les diferents ajudes. Una fa referència a aquesta subvenció de 200 euros, però també es troba la destinada al sector del transport per carretera.

Per ara podeu accedir a la consulta de la sol·licitud d'ajuda de 200 euros presentada i desistir de la sol·licitud d'ajuda presentada. També hi ha un enllaç per a contestar requeriments, efectuar al·legacions i/o aportar documents o justificants.

Quines famílies poden sol·licitar l'ajuda?

Aquest xec de 200 euros s'inclou dins del tercer paquet de mesures anticrisi engegat pel Govern. Podran optar-hi els que tinguin uns ingressos per sota dels 27.000 euros i un patrimoni inferior a 75.000 euros. Aquest darrer, sense comptar la residència habitual.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
El xec de 200 € no es pot sol·licitar fins febrer | Getty Images

La vicepresidenta de l'Executiu, Nadia Calviño, va revelar que no es controlarà en què es gasten els ciutadans els diners. En un primer moment, l'ajuda estava pensada per pal·liar la pujada enorme de la cistella de la compra.

Quan es pot demanar l'ajuda?

La majoria de mesures per fer front a la crisi van entrar en vigor amb el començament de l'any. Tot i això, en el cas d'aquesta ajuda de 200 euros resulta diferent. Disposa d'un termini específic per sol·licitar-la, i abans de comptar amb el vistiplau s'ha de passar pel filtre de l'Agència Tributària.

Després d'aprovar-la a l'últim Consell de Ministres del 2022, amb prou feines va donar temps per gestionar-ho tot al gener. Els que compleixin les condicions exigides podran reclamar-la a partir del 15 de febrer. Hi haurà un termini d'un mes i mig fins al 31 de març per tramitar-la.

El procés resultarà molt senzill per al contribuent. Només es demanarà que es cobreixi el formulari de sol·licitud i identificar-se mitjançant el certificat digital. En principi no caldrà incorporar-hi cap document.

Des de l'Agència Tributària s'ocuparan de fer la resta. Analitzaran la darrera declaració de la renda dels sol·licitants per comprovar si en realitat es compleixen les exigències requerides, per això estudiaran els seus ingressos i el seu patrimoni.

Quant de temps es triga a cobrar-la?

Encara és molt d'hora per revelar els terminis sobre els quals treballa Hisenda per començar a abonar aquests ajuts. Les famílies tenen l'obligació de facilitar el número de compte en fer la sol·licitud perquè els facin l'ingrés. Serà en un únic pagament i per transferència.

Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.
L'Agència Tributària serà l'encarregada de gestionar l'ajuda | Europa Press

Segons sembla en subvencions anteriors, en alguns casos el període de pagament pot partir des dels 15 dies. Tot i això, també arriba a demorar-se per sobre dels dos mesos.

El que sí que és més clar és que des de l'Agència Tributària emeten el pagament per ordre d'entrada de peticions. Els que enviïn durant els primers dies el formulari cobert, més possibilitats tenen que els ingressin abans els diners. Cal recordar que en queden exempts alguns col·lectius. És el cas dels pensionistes i els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital (IMV).