Edifici de pisos

L'avís d'avui dels bancs que afectarà milers de catalans que paguen casa seva

Les mesures de les entitats bancàries afectaran els ciutadans

La pujada dels tipus d'interès que prepara el Banc Central Europeu (BCE) tindran una repercussió important sobre la butxaca dels ciutadans. Sobretot, ho notaran aquells que tinguin una hipoteca o un préstec.

A l'organisme europeu no li queda més remei que optar per aquesta mesura, va assenyalar la presidenta, Christine Lagarde. Desvela que «el que hem fet fins ara no és suficient per guanyar la batalla contra la inflació». Estima que durant les reunions següents que mantinguin es veuran en l'obligació de continuar pujant els tipus. Desconeix si es tractarà de «la nova normalitat», però afegeix que serà el més correcte segons les dades que manegen.

D'una manera molt semblant s'expressava el vicepresident del BCE, Luis de Guindos. Va explicar que els increments de 50 punts bàsics podrien ser habituals a curt termini. Segons la seva opinió, continuaran pujant els tipus d'interès a aquest ritme durant un temps indeterminat.

Com afecta la butxaca dels ciutadans

L'augment de l'Euríbor ha suposat una mala notícia per a l'economia de moltes llars catalanes. L'índex acumula ja onze mesos seguits d'increments. El mes de desembre va establir un nou màxim des del 2008 col·locant-se per sobre del 3%.

Foto d'una clau posada al pany.
L'increment dels tipus d'interès encariran la compra d'habitatges | Getty Images

Això implica que les quotes que abonen els ciutadans per les seves hipoteques s'encareixin. Els experts eleven de mitjana aquesta pujada per sobre dels 2.900 euros anuals, cosa que suposarà un cop dur per a moltes famílies.

En qüestió d'un any, l'euríbor ha passat del –0,487% fins al 3,2%. De la mateixa manera que afecta negativament la butxaca del client, també repercuteix en el sentit contrari als comptes dels bancs; per a ells suposa una important font de beneficis.

Amb el començament de l'any, molts catalans es veuran obligats a treure la calculadora. No els quedarà més remei que ajustar les despeses i evitar certes despeses per arribar a final de mes. Es calcula que el repunt de les hipoteques afectarà milers de persones a Catalunya.

Com afectaria aquest repunt?

Per fer-nos una idea, prendrem com a referència una hipoteca amb un import de 150.000 euros i un termini d'amortització de 24 anys. Amb l'actualització dels interessos anuals, l'augment arribaria als 4.485 euros. Per tant, al mes haurien d'assumir una pujada de les quotes de 373,75 euros segons les estimacions de XTB.

L'índex que es pren com a referència per a les hipoteques a tipus variable està condicionat a una sèrie de factors. Principalment per l'elevada inflació i les previsions de nous increments dels tipus per part del Banc Central Europeu. L'organisme europeu opta per aquesta mesura amb la intenció de controlar la inflació subjacent.

Foto d'un bloc de pisos.
Els bancs auguren una pujada dels tipus d'interès durant un temps llarg | Getty Imatges

Què ha implicat la pujada dels tipus d'interès

La pujada dels tipus d'interès també condicionarà el mercat immobiliari. S'espera que durant els mesos centrals de l'any els preus s'estabilitzin, però el darrer trimestre del 2022 es va registrar una pujada del 3,3%.

Tot i que hi ha un detall que pot explicar aquesta tendència. I és que la previsió que els tipus d'interès vagin a l'alça ha provocat una certa modificació en les maneres d'actuar dels potencials compradors. S'hauria «accelerat en alguns casos la decisió de comprar davant de la possibilitat de futurs increments».

Hi ha certs punts d'Espanya on aquests increments són més notables. És el cas de les Balears, Navarra, Madrid i València. El primer registra un augment del 8,1%, mentre que la resta de territoris esmentats oscil·len entre el 5,1% i el 6%.

En vista del repunt dels tipus d'interès, el més probable és que les vendes d'habitatges se'n ressentin. A més de vendre's molt menys, també els que vulguin desprendre's d'algun immoble hauran de reduir preus o, almenys, mantenir-los.