Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador

L'Agència Tributària envia un nou avís contundent sobre la Renda

Hisenda ha alertat els contribuents de possibles estafes i fraus durant la campanya de la Renda d'aquest any

La Campanya de la declaració de la Renda 2023-24 va començar el 3 d'abril. Els contribuents ja poden retre comptes i presentar els seus ingressos a Hisenda, amb l'1 de juliol com a data límit. A partir del 7 de maig, l'Agència Tributària podrà confeccionar la declaració per telèfon i, des del 3 de juny, es podrà fer a les oficines.

L'avenç i el creixement de la tecnologia ha portat grans beneficis per al conjunt de la societat. No obstant això, també hi ha parts negatives, moltes perilloses i que poden afectar directament el ciutadà corrent. Les estafes i fraus digitals han augmentat de manera substancial, i els delinqüents veuen la Renda com un objectiu clar per delinquir.

El phishing o el smishing són una de les tècniques més habituals per enganyar la gent i robar-los els diners. Consisteix a enviar correus i SMS fraudulents, respectivament, per sostreure diners o dades de les víctimes. Per això, l'Agència Tributària ja ha pres cartes a l'assumpte, i ha advertit d'aquests comportaments per part dels criminals.

L'Agència Tributària ha recalcat que mai no sol·licita informació confidencial, econòmica o personal a través d'e-mails o missatges de text, ni tampoc números de compte o targetes. Així mateix, no fa devolucions per Bizum.

Què cal fer en cas de rebre correus o SMS estranys?

En cas de rebre un suposat correu electrònic de l'Agència Tributària, és recomanable no descarregar documents adjunts ni entrar als enllaços. Si demaneu informació important, el més indicat és eliminar-lo immediatament.

Pel que fa als missatges de text, la solució és la mateixa: esborrar-los. A més, si detectes que és un frau, pots informar l'Agència Tributària pels canals habilitats. Una altra solució és denunciar-ho a xarxes socials i posar en alerta la resta d'usuaris.

En els darrers dies s'ha fet viral un frau similar, on molts ciutadans se'ls avisa d'una devolució de 411 euros. La Guàrdia Civil ja se n'ha fet ressò, i demana ignorar aquests missatges.

Per als contribuents que hagin sol·licitat una citació, l'Agència Tributària es pot comunicar amb els contribuents. Durant la campanya de Renda, el telèfon oficial de contacte és el 810 520 052. Si s'ha donat un número que és a l'estranger, trucaran des del 917 276 222.