Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una maqueta d'una casa i al capdavant una rodona vermella amb un cartell de lloga

Si vius de lloguer, aquestes són les coses que el propietari no et pot prohibir mai

Els llogaters d'aquests habitatges poden dur a terme una sèrie d'accions sense el permís de l'arrendador

Viure en un pis de lloguer pot generar discrepàncies entre l'arrendador i el llogater. És complicat posar-se d'acord i que totes dues parts estiguin satisfetes. La relació pot ser difícil, i és important tot allò que pot fer cadascú, quins drets corresponen i quines coses no haurien d'estar permeses.

La Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) regula tot allò que té relació amb els lloguers. Un cop dit això, s'aconsella llegir de forma detallada totes les clàusules del contracte. El propietari pot imposar una sèrie de normes que no sempre, poden ser vàlides, i es pot acudir a advocats especialitzats per aclarir tots els dubtes.

És possible que l'arrendatari estableixi clàusules al contracte pensades per evitar grans canvis a l'habitatge o el seu ràpid deteriorament. Com s'ha explicat, algunes d'aquestes peticions poden ser il·legals i consultar un professional és de gran ajuda.

Quines coses no pot prohibir el propietari en un habitatge de lloguer?

Al contracte han d'aparèixer les dades personals d'arrendador i llogater, així com la durada del contracte, la pujada anual del lloguer o l'import de la fiança. Tot ha d'estar especificat al contracte, i és que si no el propietari pot aprofitar-se i prohibir certes coses que no estan recollides a la LAU.

La presència de mascotes és un dels casos més paradigmàtics, i en cas que no aparegui res al contracte, l'arrendatari pot tenir animals.

Així mateix, l'arrendador no pot limitar les visites a domicili. Tot i això, està prohibit el subarrendament, que consisteix que l'inquilí llogui una part de l'habitatge a una altra persona. Per dur a terme aquest procés, cal comptar amb el consentiment del propietari.

Fumar és un altre dels temes més delicats. Hi ha persones que no suporten la presència de fum ni l'olor del tabac, cosa que li pot passar al propietari de l'habitatge. Pot imposar aquest límit al contracte, però és complicat demostrar si s'ha fumat o no.

Es poden fer obres a un habitatge de lloguer?

Pel que fa a les obres, aquestes es poden fer, lògicament, si el propietari dona el vistiplau. Hi ha excepcions, però només en obres menors que costen menys de 150 euros. També es pot negociar una reforma a canvi del lloguer.

També es permet pintar el pis si així ho desitja l'inquilí, no es pot prohibir. No obstant això, si finalitza el contracte de lloguer, l'arrendador pot exigir que l'habitatge estigui en les mateixes condicions que quan el va llogar. És a dir, les parets han d'estar pintades amb el mateix color que quan l'inquilí va accedir a l'habitatge.