Una agència de la UE recomana relaxar mesures a les persones vacunades

El Centre Europeu de Control de Malalties recomana que les persones que no siguin de risc es puguin treure la mascareta si estan amb algú vacunat

El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha assegurat que les persones sense patologies de risc es poden treure la mascareta quan estiguin amb algú que s'hagi vacunat completament. En aquests casos, a més, l'organisme ha explicat que tampoc caldrà mantenir la distància social. Ara bé, l'ECDC ha puntualitzat que l'ús de les mascaretes i de les distàncies s'haurà de mantenir en «espais públics i grans concentracions independentment de l'estatus de vacunació dels presents».

L'ens europeu, que ha publicat una guia sobre la desescalada, també ha donat via lliure als estats per eximir de tests o quarantena als vacunats que vulguin viatjar. En aquest sentit, a través d'un comunicat, l'ECDC ha afirmat que «les autoritats de salut pública poden considerar l'exempció de les persones completament vacunades de les proves repetides en entorns laborals i d'altres comunitats».

Aquesta és la primera guia sobre la desescalada que publica aquest centre d'experts de la Unió Europea. «És encoratjador tenir evidències científiques que indiquen com la immunització pot permetre lentament la relaxació de mesures com l'ús de màscares i el distanciament físic», ha dit Andrea Ammon, directora de l'ECDC.

Mascaretes i distància

L'ECDC veu amb bons ulls que no hi hagi ni distància social ni mascaretes en trobades de vacunats o de vacunats amb una persona que no sigui de risc. En canvi, recomana mantenir aquestes mesures si hi ha alguna persona de risc o en reunions de no vacunats. «Les mascaretes i la distància s'han de mantenir en espais públics i en grans reunions, independentment de l'estat de la vacunació», ha afegit l'ECDC, que també ho veu necessari en zones on hi hagi «una alta circulació de variants preocupants».

Aquesta agència europea avisa que cal un «desplegament ràpid i eficaç» de la vacunació per permetre «una relaxació més forta de les mesures» per als vacunats. «Confiem que l'augment de la cobertura de la vacunació tindrà un impacte positiu i directe a l'hora de tornar a la vida normal», ha defensat Ammon.


Comentaris

envia el comentari