Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Agenda astronòmica primavera 2020: Totes les espectaculars cites que no et pots perdre al cel de Catalunya

La primavera s'ha iniciat aquest divendres dia 20 de març a les 04:50h i s'allargarà fins al pròxim dissabte 20 de juny. Dues pluges d'estrelles marcaran el calendari d'aquesta primavera

Imatge de la Via Làctia des d'Albanyà (Alt Empordà).
El cel d'Albanyà és una referència astronòmica a Espanya. | Camping Bassegoda Park

Entrem a la nova estació des de casa i mirant cap al cel amb curiositat. La nova estació ha començat aquesta matinada del divendres, 20 de març, a les 4 hores i 50 minuts. L'arribada de la primavera, que sol ser el temps de la tornada a la vida, de l'explosió de les activitats de plantes i arbres, enguany té un color especial i diferent, per la situació d'alerta que vivim.

El moment de l'inici de la primavera, el marca el pas de la Terra per l'equinocci, en el seu moviment al voltant de Sol. A la primavera se celebra el Dia Internacional de l'Astronomia, el 29 d'abril. Tindrem 92 dies i 18 hores per gaudir (un cop s'acabi el confinament), fins al 20 de juny.

Planetes visibles

Una de les coses que podem fer aquests dies és mirar el cel nocturn. Observarà un punt molt brillant al capvespre si mireu cap a l'oest: és Venus, que ens acompanyarà fins a finals de maig. Si s'aixeca ben d'hora, podrà observar Mart, Júpiter i Saturn.  La primavera astronòmica només ens portarà un eclipsi, i, a més, ho veurem des de casa.  

Pluges d'estrelles: Lírids i Aquàrids

Si les condicions acompanyen, podrem veure dues pluges d'estrelles. Entre el 16 i el 25 d'abril hi haurà la dels Lírides, amb un màxim per al dia 22. Poden deixar uns 20 meteors per hora. Aquests meteors corresponen a partícules del cometa C/1861 G1 Thatcher. Entre mitjans d'abril i finals de maig hi ha l'opció de contemplar els eta-Aquàrides, associats al cometa Halley. La pluja màxima es preveu entre el 6 i el 7 de maig. La mitjana en l'hemisferi nord és de fins a 30 meteors per hora.

Calendari de la Lluna

Aquesta primavera podrem gaudir d'un eclipsi penombral de Lluna i tindrà lloc el 5 de juny. La Lluna es troba a finals de març en estat minvant i arribarà a ser  Lluna nova el pròxim dia 24. La primera Lluna plena d'abril arribarà el 8 d'abril i també el 8 de maig serà plena, mentre que tornarà a ser Lluna nova el 23, tant d'abril com de maig.  

Arribada de l'estiu

L'últim diumenge de març, el dia 29, farem el salt a l'horari d'estiu, i el dia tindrà 25 hores. S'haurà d'endarrerir els rellotges una hora: a les tres de la matinada seran les dues. Així, el sol sortirà més tard del matí i la tarda serà més llarga. El pròxim  20 de juny, arribarà l'estiu a les 21:44h.