Imatge de dos cotxes dels Agents Rurals de Catalunya

Els Agents rurals recuperen 1.200 ocells protegits en una furgoneta per als concursos il·legals de cant

Els detinguts portaven les aus des d’Andalusia a Barcelona i haurien guanyat 120.000 euros pel tràfic d’espècies protegides

Els Agents Rurals han interceptat aquest dijous a la nit al peatge de Martorell de l'AP-7 una furgoneta amb 1.214 ocells cantaires procedents de Cadis sense cap permís.  Els ocells fringíl·lids intervinguts són 900 caderneres, 37 passerells, 43 pinsans i 234 verdums. De tots els ocells recuperats, 15 han aparegut morts per efectes de les condicions deficients del transport.

La resta d’ocells recuperats han estat traslladats a un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Departament de Territori i Sostenibilitat per passar una revisió veterinària i iniciar la seva reintroducció al medi natural. El cas es traslladarà a la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona per un presumpte delicte contra la fauna i de falsedat documental.

Arran de la investigació prèvia, els agents rurals tenien coneixement que una furgoneta procedent d’Andalusia podia estar traslladant a Catalunya una gran quantitat de fringíl·lids per a la seva comercialització il·lícita, motiu pel qual, van establir un control policial al pas de l’àrea de peatge de Martorell de l’autopista AP-7, on, finalment, van poder aturar el vehicle.

Haurien portat engabiats milers de petits ocells dins un espai en pèssimes condicions

Les investigacions efectuades pel Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals apunten que els ocells han estat caçats furtivament a la província de Cadis i que les persones denunciades realitzaven periòdicament viatges des d’Andalusia a Catalunya per a comercialitzar els ocells i proveir a diferents intermediaris que els revenen en diferents llocs de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Segons les investigacions, aquestes persones  haurien efectuat tres viatges previs a l’actual, havent transportat juntament amb els intervinguts la passada nit, més de 4.000 ocells. Atès que el preu d’aquests ocells al mercat il·legal és d’uns 30 euros per exemplar, es calcula que el valor al mercat negre per aquests individus seria d’uns 120.000 euros.

Els ocells viatjaven dins el maleter, allotjats en vuit grans gabions en condicions de transport poc adequades (sense abeuradors d’aigua i amb elements de ventilació poc eficaços). Alhora, el conductor i el vehicle no estan inscrits al Registre de transportistes i mitjans de transport d'animals vius, fet que indica que el conductor no disposava dels permisos per realitzar un transport respectuós d’animals.

Xarxa de tràfic il·legal d’ocells de cant

Els agents rurals informen que l’activitat ocellaire de concursos de cant no ha disminuït, fet que incentiva l’establiment d’un mercat negre en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona d’aquest tipus d’ocells. L’elevada pressió inspectora dels Agents Rurals sobre la captura furtiva d’aquestes espècies a Catalunya, ha motivat que per esquivar aquest control s’hagi establert un tràfic d’animals d’aquestes espècies provinents de captures fora de Catalunya. Els infractors podrien entrar a la presó fins a 2 anys per la possessió i tràfic d’espècies protegides de la fauna salvatge.

També et pot interessar: