Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una cullera d'oli i una noia fent ordres

Els agricultors espanyols alerten d'un gran frau amb l'oli d'oliva a Espanya

Denuncien una pràctica il·legal a Espanya amb l'oli d'oliva

Alarma entre els agricultors espanyols de l'oliverar després que hagin denunciat una pràctica reprotxable que ve, per exemple de Portugal. Una manera no permesa a Espanya i que no té cap altre objectiu que abaratir costos.

Els agricultors del nostre país ho estan passant molt malament els darrers temps i no volen seguir perdent diners i drets. I tot després del que ha posat sobre la taula la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) .

Cal saber que l'oli d'oliva espanyol, segons el Ministeri d'Agricultura, es consumeix fins a 180 països. Estem parlant d'una mitjana d'exportació d'Espanya d'un milió de tones cada any per un valor de superior a 3.000 milions d'euros. A més, al nostre país hi ha al voltant d'unes 250.000 explotacions d'oliverar que donen feina a 133.000 persones.

Des de Portugal, 'colen' a Espanya oli d'oliva barrejat amb el de gira-sol

Des d'UPA posen el focus a les empreses operadores que estan executant la pràctica més que dubtosa de barrejar oli d'oliva amb gira-sol. En primer lloc, Cristóbal Cano, president d'UPA, s'ha referit al preu de l'origen de l'oli, que ha augmentat notablement aquest últim any.

Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro
Des de diversos països volen abaratir costos colant oli d'oliva barrejat amb gira-sol | Getty Images

«A Andalusia, el preu en origen de l'oli produït per litre ha augmentat l'últim any al voltant del 30%-35%. L'oli que menys s'ha ressentit a la pujada de preus ha estat el verge extra, sent el que experimenta més valor de comercialització», ha expressat.

Però més enllà del preu actual, en el que posa al focus la Unió de Petits Agricultors i Ramaders són aquestes pràctiques injustes utilitzades per alguns països, com Portugal.

La polèmica sobre aquesta dubtosa pràctica, il·legal a Espanya, ha aixecat polseguera

Cal ressenyar que aquesta pràctica no és il·legal a Europa, tot i que a Espanya no es permet a causa de la norma de qualitat de l'oli. I és que aquesta exigeix una quantitat de premisses a complir pels productors en tot moment.

«Entrem en un escenari d'impredictibles conseqüències per al conjunt del sector. Introduir al mercat espanyol un nou 'blend' d'olis elaborats a base de barreges d'olis de divers origen deteriora de manera indigna la seva imatge". «I també amb l'empara d'un producte d'excel·lència com és el nostre oli d'oliva, s'ha d'aturar immediatament», han dit des de l'UPA.

El cas és que l'UPA centrava les seves crítiques en la comercialització de la marca a l'andalusa del Grup Acesur. Com dèiem a l'inici de l'article, la raó principal de dur a terme aquesta comesa és que els costos siguin menors.

Des d'UPA, lamenten que «és gairebé impossible comprovar si l'etiqueta és certa»

I és que els productors protesten notablement per la pujada dels costos de producció i per com han derivat els efectes de la sequera a les collites. «Sabem per experiència que les barreges es presten a engany i a frau, ja que és gairebé impossible comprovar si el que diu l'etiquetatge és cert. Un etiquetatge el disseny del qual també busca confondre els consumidors», incideixen.

Muntatge d'oliver amb rodona amb feix de bitllets d'euro
El preu de l'oli d'oliva ha pujat notablement últimament | Getty Images, Pexels

Amb tot, sol·liciten als productors que cessi aquesta pràctica. Una que s'està veient com afecta i molt els consumidors. «L'oli de gira-sol costa uns tres euros menys per litre que el d'oliva, és evident per què aquests envasadors estan fent aquestes pràctiques», han denunciat.

Finalment, acaben dient que «és irresponsable introduir aquesta barreja d'olis buscant millorar el compte de resultats de la indústria sigui com sigui». «Ni els consumidors ho reclamen, tenint en compte que la categoria superior, l'Oli d'Oliva Verge Extra AOVE, ha continuat augmentant el consum en els últims anys. I tot, malgrat el preu més gran», conclouen.