Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge del poble de Llívia i uns turistes amb un mapa a la mà amb cara de sorpresos

El desconegut poble català enclavat a França: travessar la frontera per arribar-hi

Descobreix el motiu singular pel qual Llívia pertany a Catalunya

El territori català sempre sorprèn el visitant per les seves nombroses possibilitats. Especialment, hi ha una zona que és una de les més visitades al nostre país: els Pirineus. Una serralada que estimen els enamorats de la muntanya i, en particular, a l'època hivernal, sobretot aquells que gaudeixen de l'esquí.

Avui ens centrarem en un d'aquests pobles encantadors del Pirineu. Un força singular, com és el cas de Llívia, una petita localitat de Girona que està enclavada en territori francès. Sens dubte, és un atractiu peculiar per a aquesta localitat que es troba a la Baixa Cerdanya en un entorn que acompanya el riu Segre.

Concretament, Llívia es troba al peu del pic Carlit i aprofundirem una mica més en per què es troba en sòl francès, tot i que pertany a Catalunya. La resposta data del Tractat dels Pirineus, cap al 1659.

La curiosa raó històrica per la qual Llívia pertany a Catalunya encara que sigui a França

Aquest tractat va posar fi a la Guerra dels 30 anys, modificant el territori d'Espanya i França de manera sensible, com veurem tot seguit. Amb aquell acord, hi va haver 33 pobles que es van cedir d' Espanya a França, però n'hi va haver un que va quedar exclòs de tal cessió. Ens referim a Llívia, que gràcies a l'emperador Carles V es mantingué sempre sota la Corona d'Espanya.

Després d'exposar el context històric, cal ressenyar quins són els punts destacats de Llívia. I si ens centrem en els monuments més importants de la localitat catalana, podem trobar l'església de la Mare de Déu dels Àngels del segle XVI i la Farmàcia d'Esteve.

Aquesta botica és molt famosa, i la veritat és que té arrels del segle XV, al voltant de l'any 1415. S'hi comenta que podria ser la farmàcia més antiga d'Europa, ja que és d'origen medieval.

Llívia podria acollir la farmàcia més antiga del continent europeu

Actualment, aquella farmàcia s'ha transformat en un museu. Els visitants poden veure de prop diferents instruments i herbes que es feien servir fa segles per elaborar remeis naturals.

Allà, per 1415, aquesta botica la va fundar l'apotecari Jaume Esteve. Als segles posteriors, i fins al segle XVII, la farmàcia va anar guanyant prestigi i al llarg de 23 generacions ha anat creixent sota el nom de la família Esteve.

Un dels utensilis més icònics de la farmàcia són els flascons de ceràmica blava que es feien servir per al magatzem de fórmules medicinals. També tenen un llibre de fórmules que agrada als visitants d'aquest museu. A més, si el visites, et pots amarar amb diferents imatges del que va ser aquest lloc al llarg del temps. A més. podràs gaudir d´unes vistes excepcionals des del castell, que s'enclava a la zona més elevada de la localitat.

Aquest va ser construït al segle XII, tot i que destruït pel rei francès Lluís XI després de la Guerra Civil catalana el 1479. La veritat és que les seves vistes són envejables i és una de les parades fixes dels visitants quan es dirigeixen a Llívia.

Però les bondats de Llívia no només es queden en aquesta farmàcia, sinó que els seus prats i valls fan que sigui idònia per als amants del senderisme. Per descomptat, a l'època hivernal, és una destinació fixa per als amants de l'esquí. Pel que fa a les rutes, la del llac de les Bulloses barreja raquetes de neu i senderisme, i és ideal per als amants de la natura.

També podem centrar-nos en les fonts de Llívia, una altra ruta en què podem delectar-nos amb dues de les fonts més importants del lloc: la del Ferro i la del Sofre.