Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'aigua no potable és mortal per als nens de països en guerra

La falta d’aigua potable mata a més nens que les bales als països en guerra

Així ho determina un informe de l’UNICEF que destaca que la majoria de menors moren per malalties diarreiques per problemes amb l’aigua. Avui és el Dia Mundial de l’Aigua

L'aigua no potable és mortal per als nens de països en guerra
L'aigua no potable és mortal per als nens de països en guerra | Europapress

 

Colpidor informe el que ha emès el Fons de l’ONU per a la Infància (UNICEF) sobre les conseqüències per als menors de tot el món si veuen aigua no potable en països en guerra. Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, l’organització assegura que el consum d’aigua en mal estat o contaminada provoca més morts entre els infants a tot el planeta que no pas les bales en conflictes.

Segons l’informe, que es titula ’Aigua sota el foc’, la falta d’aigua potable i de sanejament adequat causa la mort de milers de nens, i les causes de les defuncions acostumen a ser malalties diarreiques relacionades amb problemes d’aigua per culpa dels conflictes bèl·lics. Una xifra que és més gran que no pas les víctimes que causen les armes de foc.

Les guerres obliguen a buscar aigua a zones sanejades inadequadament
Les guerres obliguen a buscar aigua a zones sanejades inadequadament | Europapress

 

Els menors, molt vulnerables a les males condicions de l’aigua

L’estudi ha analitzat les taxes de mortalitat en 16 països immersos en conflictes llargs, i la conclusió és que els menors de 15 anys tenen tres vegades més probabilitats de morir per malalties diarreiques per el mal estat de l’aigua que no pas per la violència.  Però en el cas dels menors de 5 anys la situació és encara pitjor, ja que tenen 20 vegades més probabilitats de morir per causes relacionades amb la diarrea que no pas per la violència.  

Totes les dades amb què es basa l’informe tenen en compte les xifres ofertes per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) entre 2014 i 2016 sobre mortalitat a causa de la violència directe i sobre morts diarreiques a causa de l’aigua no potable o un sanejament inadequat.

En concret, s'han analitzat els casos de l'Afganistan, Birmània, Burkina Faso, Camerun, República Centreafricana (RCA), el Txad, la República Democràtica del Congo (RDC), Etiòpia, Iraq, Líbia, Mali, Somàlia, Sudan del Sud, Sudan, Síria i el Iemen, països tots ells immersos en conflictes i insurreccions.

Segons UNICEF, en tots ells, excepte a Líbia, Iraq i Síria, es va detectar una major probabilitat de morir per malalties relacionades amb l'aigua que com a resultat de la violència. Així, hi va haver 85.700 morts de menors de 15 anys per diarrea enfront de 30.900 per la violència i 72.000 morts de menors de 5 anys per malalties diarreiques enfront de les 3.400 per la violència.

Les condicions higièniques en guerra són infrahumanes
Les condicions higièniques en guerra són infrahumanes | Europapress

 

L’aigua, un dret fonamental per als nens

El dret a l’aigua potable i a un correcte sanejament és fonamental per a la supervivència dels nens, així com ho és el menjar, l’atenció mèdica o la protecció davant d’atacs. Uns drets, però, que es veuen clarament minvats a causa dels conflictes bèl·lics prolongats i que poden provocar malalties mortals. En aquest sentit, UNICEF demana als governs que deixin de bombardejar infraestructures i personal de l’aigua i sanejament en les guerres.