Airbnb fa encarir el lloguer i la compra d’habitatges a Barcelona

Un estudi relaciona el preu de l'habitatge amb l'auge de plataformes com Airbnb

La compra d'habitatges a Barcelona s'ha encarit un 19% i el lloguer, un 7% | Cedida

La implantació a Barcelonade la plataforma de lloguer turístic Airbnb ha fet encarir els preus del lloguer i de compravenda d’habitatges. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi realitzat per diverses universitats, entre les quals hi ha la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La compra d’habitatges, un 19% més cara

Aquesta investigació, anomenada ‘Les plataformes de lloguer a curt termini afecten els mercats d’habitatge? Evidència d’Airbnb a Barcelona’, ha relacionat el preu de l’habitatge a la ciutat amb l’auge d'aquestes plataformes, entre els anys 2009 i 2017. Així, els resultats demostren que l’efecte és més evident en el cas dels preus de compra que en els de lloguer.

D’acord amb aquesta investigació, en elsbarris més turístics de Barcelona, que concentren més ofertes d’habitatges a Airbnb, els preus de compra s’han encarit un 19% i els lloguers, un 7%. D’altra banda, als barris menys turístics amb una penetració mitjana d’Airbnb, l’estudi conclou que els preus de compravenda d’habitatges s’han encarit un 5,3%, mentre que els de lloguer ho han fet, de mitjana, un 1,9%.

Airbnb beneficia als propietaris

Els autors conclouen que plataformes com Airbnb «poden empitjorar el problema de l’accessibilitat a l’habitatge en ciutats com Barcelona», a causa de la diferència en la rendibilitat que obtenen els propietaris a l’hora de llogar un pis a llarg termini o fer-ho a turistes a través d’aquesta pàgina web.

En aquesta línia, l’estudi sosté que l’any 2015 el preu del lloguer a llarg termini a la ciutat era d’11 euros per nit, mentre que el mateix any el preu a Airbnb era de 71 euros per nit. En altres paraules, a la ciutat comtal, els propietaris ingressen més dinerssi lloguen unhabitatge a turistes que si ho fan a través de contractes de llarga durada.

Barcelona és un exemple clar per explicar l’impacte d’Airbnb en el mercat de l’habitatge, segons defensen els autors de la investigació. D’una banda, perquè la ciutat ha experimentat “un boom turístic”, passant de 20 a 47 milions de passatgers a l’aeroport del Prat. A més, Barcelona és lasetena destinació més visitada d’Europa i la 17a mundial. Pel que fa a l’arrelament d’Airbnb, Barcelona és la sisena destinació al món més important d'aquesta plataforma.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari