Parlen els experts: Els greus problemes dels aires condicionats i el coronavirus

Més de 200 científics han alertat que el coronavirus també es pot transmetre per l'aire

Una noia fa servir el comandament a distància d'un aire condicionat
Parlen els experts: Els greus problemes dels aires condicionats i el coronavirus | iStockPhoto (Phunkoon Phasook)

Més de 200 científics han enviat una carta a l'OMS amb evidències que el coronavirus també podria transmetre's a través de l'aire, al contrari del que s'havia pensat fins ara. 

Aquest fet ha posat en el punt de mira l'ús dels aires condicionats, ja que es considera que és en els espais tancats on aquesta via de transmissió és més comú, perquè les partícules del coronavirus poden quedar suspeses en l'aire fins a dues hores si no hi ha una correcta ventilació. 

Xavier Querol, investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudi de l'Aigua del CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques) va explicar en una entrevista al 'No ho sé' de Rac1 que «les partícules que tenen menys de 10 micres (la desena part del diàmetre d'un cabell) en espais interiors estan un temps en suspensió. I aquesta càrrega que està en suspensió pot produir el contagi»,

Per aquest motiu, molts experts consideren que els espais tancats sense una bona ventilació i que fan ús dels aires condicionats poden ser llocs perfectes per a la transmissió del virus, perquè l'aire condicionat acaba escampant les partícules del virus per tota l'habitació. 

L'expert recomana afegir ventilació als espais on funcionin aires condicionats, ja sigui mitjançant les finestres de les cases particulars o mitjançant els sistemes de ventilació, millorant-ne els filtres.

«Si tenim un altre episodi d'infecció, aquest cost energètic pot ser molt rentable per reduir les infeccions si agafem l'aire de fora. En una casa particular obrir la finestra i que es ventili, i en un edifici d'oficines, intentar que el 25% de l'aire entri per la ventilació. I si això no és possible, intentar millorar els filtres», va explicar Querol. 

A més, l'investigador aposta per l'ús de mascareta obligatòria en tots els espais interiors, i així evitar el contagi per aquestes partícules presents en l'aire o que en espais tancats es fan més perilloses.

L'OMS reconeix l'evidència sobre la transmissió per l'aire del coronavirus

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut recentment que existeix la possibilitat que el coronavirus també es transmeti per via aèria, després de rebre noves evidències «no definitives». Des de l'organisme aclareixen, però, que aquesta transmissió seria possible en condicions molt específiques, com ara llocs amb molta gent i poca ventilació

Després d'aquestes evidències, que necessitaran més estudis per acabar de delimitar quina és la veritable transmissió del virus per l'aire, l'OMS segueix recomanant respectar totes les mesures higièniques, com l'ús de mascareta i la distància social, així com evitar espais tancats i reunions de molta gent. 


Comentaris

envia el comentari