Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos. Imatge del 23 de maig de 2020

L’OMS no descarta que el coronavirus es pugui transmetre per l'aire

Afirmen que hi ha evidències, però que no són definitives, i que estan estudiant altres mitjans de transmissió

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos. Imatge del 23 de maig de 2020
L’OMS no descarta que el coronavirus es pugui transmetre per l'aire | ACN

«Som conscients que cada cop hi ha més evidències». Amb aquestes paraules responia aquest dimarts a la tarda la responsable tècnica del control de la infecció de l'OMS, Benedetta Allegranzi, en referència a la carta publicada per més de 200 científics que afirmaven que el coronavirus també es pot transmetre per l'aire.

Hi ha evidències, però no definitives

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat avui que la possibilitat que el virus de la Covid-19 es transmeti per via aèria no està descartada pels seus experts, encara que ha subratllat que ara com ara manté les mesures de prevenció ja recomanades.

«Sobre la possible ruta de transmissió aèria hi ha noves evidències però no definitives, i aquesta possibilitat es veu especialment en condicions molt específiques, com a llocs amb molta gent i poc ventilades», ha explicat Allegranzi, de la Unitat Global de Prevenció d'Infeccions de l'OMS.

Allegranzi ha respost així a la carta publicada el dilluns en el diari 'The New York Times' per 239 científics, en la qual demanaven a l'OMS prendre's més de debò la hipòtesi sobre una transmissió aèria del coronavirus, i subratllaven que els estàndards de distància social enfront de la Covid-19 eren insuficients.

L'experta ha afegit que l'OMS continua recomanant evitar reunions en llocs tancats o participar en actes amb un gran nombre de gent, a més del manteniment d'adequades condicions de ventilació, el distanciament social i l'ús de mascaretes quan aquest últim sigui difícil.

Estudien altres mitjans de transmissió

La cap del Departament de Malalties Emergents de l'OMS, María Van Kerkhove, ha assegurat que molts dels signants de la carta del 'The New York Times' són experts amb els quals ja està col·laborant l'organisme —amb seu a Ginebra— des de fa diversos mesos.

«Mantenim relació amb aquest grup de científics des d'abril, a través de diferents xarxes, i donem la benvinguda a la col·laboració amb científics de tot el món», ha assegurat. A més, ha afegit que molts dels signants són enginyers, l'aportació dels quals pot ser molt important especialment en l'adopció de mesures de ventilació de recintes.

Encara que l'OMS considera que el principal mitjà de transmissió de la Covid-19 és a través de petites gotes —expel·lides pels malalts, per exemple en tossir o en esternudar—, Van Kerkhove ha aclarit que es continuen estudiant altres mitjans de transmissió, incloent-hi d'animals a l'ésser humà i de mares a fills en l'embaràs.