Imatge de persones passejant pel carrer després de la desescalada del coronavirus

Més de 200 científics contradiuen l'OMS sobre la tranmissió del coronavirus a l'aire

Ho han publicat al 'New York Times'

A finals de maig, l'Organització Mundial de la Salut va tranquil·litzar la població mundial, en plena desescalada, amb una afirmació categòrica: el coronavirus  no es transmet per l'aire. Setmanes després, amb els rebrots aguaitant, més de 200 científics  desmenteixen a la màxima autoritat sanitària i adverteixen: el virus viatja també a través de l'aire i no només a través de gotetes.

Fins ara, prevalia l'afirmació de l'OMS que el coronavirus només es pot transmetre a través de les  gotetes respiratòries que expulsem en tossir o esternudar. L'organisme descartava així la possibilitat de contagiar-te respirant l'aire del carrer o en un supermercat.

L'afirmació permetia també a l'OMS assegurar que la mascareta  no és ni eficaç ni necessària com a  mesura de protecció. En canvi, sí recomanava mantenir la distància de seguretat per evitar el contagi. Però el que es pensava fins ara de la transmissió del coronavirus es capgira amb el que acaben d'avançar 239 científics de 32 països diferents a través del New York Times. A través d'una carta oberta a l'OMS, aquests demanen que revisi les seves recomanacions davant les noves evidències que el virus sí que pot contagiar.se a través de l'aire.

Segons les seves observacions, el coronavirus es transmet per l'aire i pot infectar  a les persones quan s'inhala. Ho fa a l'ésser transportat per grans gotes que s'eleven a través de l'aire després d'un esternut o per gotes exhaladas molt més petites que poden lliscar al llarg d'una habitació. En el seu moment, l'OMS va descartar aquesta hipòtesi en considerar-la falta d'evidències científiques, cosa que podria canviar amb les aportacions d'aquests científics. Si es confirma la teoria, l'OMS haurà de revisar la seva posició respecte la recomanació de les mascaretes.

Conseqüències importants

Fins ara, l'OMS ha mantingut una posició ambigua respecte a l'ús de la mascareta  , Però ha predominat la seva oposició  a l'ús habitual i extensiu d'aquesta. Només la recomana en alguns casos, i considera que el seu ús afavoreix la relaxació de la persona per una falsa sensació de seguretat. Amb el nou descobriment, la cosa canvia.

La doctora Benedetta Allegranzi, directora de l'àrea de prevenció i control d'infeccions de l'OMS, aclareix que «especialment en els últims mesos, hem estat afirmant diverses vegades que considerem possible la transmissió  per via aèria, però certament no recolzada per evidència sòlida o fins i tot clara». L'organisme manté així que no hi ha evidències suficients per sostenir aquesta teoria. Però si la transmissió per aire és un factor significatiu en la pandèmia  , Sobretot en espais amb mala ventilació i abarrotats, les conseqüències per a la contenció seran importants.

És possible que necessitin màscares a l'interior, fins i tot en entorns  socialment distants. Els treballadors de la salut poden necessitar màscares N95 que filtrin fins a les gotes més petites. Els sistemes de ventilació en escoles, asils, residències i negocis poden necessitar minimitzar la circulació d'aire i afegir nous i potents filtres.