El doctor Antoni Trilla en arxiu

Trilla diu que el confinament a casa podria ser una alternativa al Segrià

Opina que caldrà allargar el tancament perimetral si els casos no baixen en 14 dies i pensar en altres mesures

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que el confinament domiciliari «podria ser una de les alternatives a considerar» al Segrià si la incidència no baixa, però ha afegit que encara «s'ha de donar un cert marge» per veure com evolucionen els casos i les hospitalitzacions.

Trilla, relativament positiu

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha opinat que el  brot encara és «controlable» abans d'aplicar noves mesures. «Semblaria que la cosa no va a una velocitat tal que no permeti encara tenir esperança de controlar el brot sense anar escalant més mesures», ha dit. Ara bé, ha constatat que caldrà allargar el tancament perimetral si la incidència no baixa en 14 dies, i també pensar en altres mesures.

Trilla ha reconegut que el confinament perimetral «ja suposa un grau més del que inicialment estava previst per controlar els brots», però ha insistit que «si tot va bé, la cosa es pot controlar encara». El cap d'Epidemiologia del Clínic ha indicat que una taxa de 149 casos per cada 100.000 habitants és «clarament alta, molt per sobre de l'esperable», i ha recordat que a Alemanya parlen de brot amb 50 casos.

Al seu parer, si passats  14 dies la incidència baixa a 30, 40 o 50 casos seria una bona notícia, però si es manté en les xifres actuals, caldrà allargar el confinament perimetral. A més, ha avisat que caldrà també controlar que no es produeixi una sobrecàrrega del sistema sanitari. «Si comença a veure's més desbordat s'haurà de mirar molt bé si s'ha de prendre alguna altra mesura», ha advertit. Sobre la selectivitat, ha opinat que no és un «risc especialment alt», perquè les mesures d'higiene i seguretat estan molt ben preparades.

Vergés preveu que els casos creixin els propers dies

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha indicat que la situació al Segrià «no és exactament la mateixa» que al març o l'abril, però preveu que els casos creixin els propers dies, perquè «les mesures no tenen efectes d'avui per a demà». La consellera ha explicat a Catalunya Ràdio que als 7 dies es podrà veure si s'ha estabilitzat una mica la tendència i «com evolucionen» les mesures preses.

En tot cas, en la línia del que ja va dir diumenge, ha reconegut que no es pot descartar res. La consellera ha constatat que hi ha transmissió comunitària, i per això s'ha actuat. En el cas de la Segarra, en canvi, ha dit que la situació està «molt estable» i no és comparable amb la del Segrià.