Pla general d'una sessió de control als consellers del Govern al Parlament de Catalunya

ERC guanyaria les eleccions i podria escollir governar amb JxCat o el PSC, segons una enquesta

La majoria independentista obtindria més del 50% dels vots

Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria les eleccions  al Parlament de Catalunya segons els resultats d’una enquesta de l’Institut Feedback per a ElNacional.cat. Els resultats donarien per primera vegada la victòria a ERC, que tindria suficient marge per triar com a soci de govern a JxCat o PSC, i donaria de nou una majoria independentista, aquesta vegada amb més del 50% dels vots.

L’enquesta, que es basa en una mostra de 800 trucades telefòniques entre el 29 de juny i el 2 de juliol i amb un marge d’error del 3,54%, dona entre 42-41 escons a ERC, a Junts per Catalunya 28 i el PSC entre 26-28. La CUP obtindria 8 diputats, En Comú Podem 7, Ciutadans 12-13, el PP amb 6 i Vox amb 5.

 

L’anàlisi de l’enquesta

Entre les eleccions del 2017 al Parlament de Catalunya i la projecció feta per l’enquesta hi ha diversos canvis. Esquerra Republicana de Catalunya guanyaria les eleccions passant dels 32 que va obtenir en els darrers comicis als 41-42, el que seria el seu millor registre des de l’any 1980. Els independentistes  desplaçarien a Ciutadans com a primera força en nombre de diputats i s’imposarien a JxCat i Puigdemont.

Precisament, Junts per Catalunya  patiria una davallada important registrant un descens de 34 a 28 escons, sis menys. A més, seria tercera força en percentatge de vot darrere del PSC, amb un 17,84%. Si els resultats de l’enquesta fossin realitat, significaria la primera derrota de Puigdemont en unes eleccions davant Oriol Junqueras.

Per una altra banda, el Partit Socialista de Catalunya obtindria la tercera posició, disputant la segona plaça amb JxCat en els millors escenaris. Els socialistes passarien de 17 a 26-28 diputats i en el percentatge de vots sí que serien segona força. El partit encapçalat per Miquel Iceta aprofitaria la davallada de Ciutadans, que registraria un descens de 37 a 12-13 escons. La formació ara encapçalada per Lorena Roldán podria perdre fins a 24 diputats.

Pel que fa a la CUP, seria la quarta força al Parlament doblant el nombre d’escons: de 4 a 8. Tot i això, perdrien el seu paper determinar per configurar majoria perquè ERC podria sumar tant amb JxCat o el PSC. Els cupaires, liderats per Carles Riera, avançarien a En Comú Podem, que baixarien de 8 a 7 escons. Finalment, el Partit Popular d'Alejandro Fernández pujaria de 4 a 6 diputats trencant la dinàmica negativa de les darreres tres eleccions i entraria per primera vegada al Parlament, Vox. La formació d’ultradreta podria aconseguir 5 diputats.

Possibles pactes

Amb aquests resultats, ERC (27,38%), JxCat (17,84%) i la CUP (6,22%) obtindrien més del 50% dels vots, amb un 51,55% de majoria independentista, i arribaria als 77-78 diputats, al màxim assolit fins ara. Cal recordar que actualment en són 70 i a les del 2015 en van ser 72. Els partits constitucionalistes  tindrien entre 49-52 diputats (PSC, Cs, PP, Vox), lluny dels 57 del 2017.

Pel que fa a possibles pactes, ERC podria escollir entre JxCat (69-70) o PSC per obtenir la presidència de la Generalitat (67-70). Cal recordar que la majoria absoluta se situa en els 68 escons. També hi podria haver un pacte independentista d’ERC, JxCat i la CUP amb uns 77-78 diputats o una majoria alternativa amb ERC, PSC i En Comú Podem amb 74-77 escons.