Fernando Simón en una conferencia sobre el coronavirus el 11 de marzo de 2020

Les mesures que Sanitat podria prendre ja si segueixen els brots

Fernando Simón no descarta que tornin els confinaments i les mesures de restricció si es descontrolen els brots

Fernando Simón va revelar aquest dilluns, 6 de juliol, que no descarta fer passos enrere en la crisi del coronavirus si se segueixen produint nous brots: «Ens estan preocupant molt els brots. En general s'estan controlant correctament, però estan adquirint un nombre de casos per sobre del que seria desitjable. No obstant això, es van controlant en principi, però ara mateix ni hi ha cap nucli de risc important a tot Espanya».

«Si els brots se segueixen controlant, no caldrà prendre mesures a escala estatal. Però si es comença a no saber què està passant o es reacciona tard, es prendran mesures més dràstiques en l'àmbit estatal que podran ser semblants a les quals vam viure en el passat. Serien els confinaments, tancaments cautelars i mesures de restricció que no són de l'interès de ningú», va assegurar Simón.

Els ciutadans s'han d'aïllar si pateixen símptomes

Fins al moment, els confinaments parcials són la solució a les zones més crítiques. Després d'uns dies on s'han produït dos grans confinaments afectant 300.000 persones a Lleida i Lugo, el director del Centre d'Alertes Sanitàries ha dit que aquestes decisions han estat «valentes», tot i que ha confessat que «hauria preferit que es prenguessin abans».

Simón ha llançat un missatge alertant als ciutadans que s'aïllin quan presentin símptomes de coronavirus, avisant que aquesta és una situació de responsabilitat individual i nacional que «difícilment» es pot gestionar des de les administracions.

«La gent s'ha de responsabilitzar dels riscos a què exposa als altres», ha remarcat l'epidemiòleg, després de desaconsellar que les persones que presenten simptomatologia se'n vagin de vacances per «no posar en risc ni a la gent del seu país ni de qualsevol altre a què vagi».

«Si aconseguim controlar els riscos associats a aquests viatgers, si aconseguim detectar-los a temps i evitar que produeixin transmissió no identificada fins que sigui tard, i si el control dels brots locals es fa bé i ràpid, probablement a la tornada de l'estiu hi haurà molt baixa transmissió, un fet que no vol dir que continuï igual a la tardor o hivern, perquè això no ho sabem», ha puntualitzat Simón.