Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Celebració de la fi dels peatges a peu de l'autopista C-32, a Vilassar de Dalt

Catalunya queda gairebé lliure de peatges amb l'aixecament de barreres en diverses vies

La passada mitjanit s'han acabat les concessions de l'AP-7, l'AP-2, la C-32 i la C-33

Catalunya ha quedat aquest 1 de setembre gairebé lliure de peatges. En les darreres hores han acabat les concessions de les autopistes AP-7, AP-2, C-32 i C-33, posant punt final a dècades de pagament per circular per aquestes vies per part de l'Estat i de la Generalitat. L'aixecament de barreres ha començat a partir de les vuit del vespre a la Jonquera i la Roca del Vallès.

Diversos usuaris han celebrat la fi dels peatges. Així, al peatge troncal de Salou i Vila-seca s'ha fet una marxa lenta per reivindicar una notícia molt esperada. Al Maresme, a la C-32, s'ha fet un brindis, mentre que a Girona s'han penjat pancartes. Així mateix, en molts dels peatges diversos conductors han fet sonar el clàxon en passar per les barreres.

Així, ara com ara, a Catalunya només quedaran quatre vies on caldrà pagar peatge explícit, totes amb concessions de la Generalitat que vencen entre 2037 i 2039. Es tracta del túnel del Cadí, els túnels de Vallvidrera, la C-16 entre Sant Cugat i Manresa i la C-32 entre Castelldefels i El Vendrell. La Generalitat ja ha demanat a l’Estat que les rescati, pagant uns 1.500 milions d’euros.

La ministra Sánchez recorda que els conductors no deixaran de pagar

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va dir aquest dimarts que el final dels peatges a Catalunya era un dia «molt esperat». Tot i això, va recordar que l'eliminació de les barreres no implica que els conductors deixin de pagar i ha assegurat que «no té sentit que el manteniment de les vies vagi a càrrec dels pressupostos de l'Estat».

En aquest sentit, va dir que el pagament es recuperarà amb un sistema que no serà assimilable al peatge tradicional, però que encara s'ha de concretar. «Qui l'utilitzi que sigui qui la pagui», va reblar Sánchez, que va afegir que el nou sistema serà «públic, just i territorialment homogeni».

L'Estat preveu començar a aplicar el nou sistema de pagament, que va incloure en Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que va enviar a Brussel·les, a partir de 2024 i vol consensuar la solució amb tots els agents polítics i les administracions implicades.