Plans generals d'usuàries de la residència l'Hospital de Camprodon (Ripollès)

El Govern flexibilitza les restriccions en les residències de gent gran

El nombre màxim de visitants per pacient passa de dos a tres

La tendència a la baixa de la pandèmia de coronavirus a Catalunya ha fet que els departaments de Drets Socials i Salut hagin flexibilitzat algunes de les mesures restrictives que s'apliquen a les residències per la pandèmia. Així, deixa de ser obligatori fer-se un test d'antígens per visitar un resident. També s'ha modificat la xifra màxima de visitants per resident, que passa de dos a tres.

Entre les mesures anti-Covid que es mantenen, cal respectar els aforaments màxims dels espais i l'obligació de portar mascareta quirúrgica en tot moment. Així mateix, els passejos i les sortides, tant les curtes de menys de 3 dies, com les més llargues i les sortides de vacances en família (que en tots els casos es recomana que es realitzin amb una mateixa bombolla de convivència familiar).

Cal recordar que des del passat 19 de juliol està en vigor el pla d'intensificació de mesures de control en l’entorn residencial. Es va posar en marxar coincidint amb el progressiu augment de circulació de la variant Delta, que és més transmissible.

La vigilància després de sortides del centre

En tornar d'una sortida curta els residents no hauran de fer-se cap prova. Quan aquesta sortida del centre sigui inferior a les 3 setmanes, caldrà fer un seguiment exhaustiu dels símptomes durant 14 dies. Quan l'estada fora del centre sigui superior a 3 setmanes, en usuaris no vacunats caldrà fer una PCR, així com una quarantena en zona groga durant els 14 dies posteriors al retorn.

Pel que fa als usuaris que han passat la malaltia durant els tres mesos anteriors o que estiguin correctament vacunats, es farà únicament vigilància de símptomes durant 14 dies, i estaran exempts de fer la PCR i la quarantena.

Més de 9.000 defuncions en residències

Segons les dades del Departament de Salut, entre les persones que viuen en residències s'han confirmat des de l'inici de la pandèmia 34.413 casos positius confirmats per PCR o TA. Amb la resta de proves, el nombre total de casos acumulats és de 38.086.

Des del mes de març de 2020, quan va esclatar la pandèmia, en les residències catalanes han mort 9.089 persones.