Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona conduint amb les mans al volant i una imatge de les mans duna altra persona traient bitllets duna cartera

Així pots evitar la multa: si no t'arriba en aquest temps, ja no l'has de pagar

La DGT té terminis per comunicar totes les infraccions

Les multes de trànsit són dels documents més temuts per part dels conductors. Quan un radar detecta un excés de velocitat, passa molt de temps fins que l'infractor rep la carta de la Direcció General de Trànsit, amb la incertesa que això suposa.

El conductor pot ser que no sàpiga que ha comès una infracció. Així mateix, també pot ser que aquest no vulgui assumir les conseqüències dels seus actes, cosa que sol ser molt habitual com comparteixen des de la DGT.

En aquest sentit, cal destacar que dues de cada tres multes són per excessos de velocitat. I, de manera general, la notificació arriba uns dies després a través de correu postal. Tot i això, cal tenir en compte que, en certes ocasions, la podries evitar.

Quan triga a arribar una multa a casa?

Una de les coses que has de tenir al cap és que, depenent del tipus d'infracció que es cometi, poden variar els terminis de l'Administració per comunicar-la. D'acord amb la Llei de Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària:

  • El termini és d'un màxim tres mesos si la infracció és lleu.
  • El termini puja a un màxim de sis mesos en cas d'infraccions greus o molt greus.

En cas que la comunicació no s'efectuï en aquests terminis, el conductor pot considerar que la sanció ha prescrit. Tanmateix, no és el mateix no tenir constància de la comunicació que el fet que aquesta comunicació no s'hagi dut a terme.

Muntatge d'un guàrdia civil de trànsit a la carretera parant gent i una imatge d'una multa
Els terminis de comunicació varien segons el tipus d'infracció | Europa Press

Compte amb les multes dels radars

En total, la DGT té 780 dispositius fixos de control de velocitat. Dels mateixos, 92 són de tram, 545 són mòbils, que es poden col·locar a les carreteres o als vehicles de la Guàrdia Civil, 12 són helicòpters i 39 són drones.

Si algun d'aquests dispositius detecta un excés de velocitat, la DGT tramita la sanció per notificar més tard al propietari del vehicle en qüestió. És un procés que triga entre una i tres setmanes.

Quan la carta arriba al domicili, el remitent ha de comprovar que aquesta infracció és seva. Aquí cal anar amb compte, ja que, de vegades, hi ha fraus per correu electrònic fent-se passar per la DGT.

Així es comuniquen les multes de Trànsit

D'altra banda, també és bo tenir en compte les diferents vies de comunicació que fan servir des de Trànsit per fer arribar la notificació a l'infractor. En aquest sentit, es divideixen en tres.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un Guàrdia Civil de Trànsit demanant la documentació a un conductor
Les multes es poden rebre per correu postal, per correu electrònic o pel Tauló Edictal Únic (TESTRA) | Europa Press

1. Correu postal

D'una banda, la primera via per la qual l'Administració comunica una infracció és mitjançant el correu postal. La carta arriba al domicili declarat pel propietari del vehicle. Tot i que el domicili no estigui actualitzat, la comunicació continuarà sent efectiva.

2. Bústia electrònica de la DGT

D'altra banda, si estàs donat d'alta a l'adreça electrònica viària, la notificació també es farà a través de la bústia electrònica de la DGT. Serveix per rebre comunicacions amb els mateixos efectes jurídics que les notificacions en paper.

3. Tauló Edictal Únic (TESTRA)

Finalment, en cas de no poder comunicar la notificació de la infracció per correu postal o electrònic, aquesta es publicarà al Tauló Edictal Únic (TESTRA) durant 20 dies naturals. Passat aquest temps, es donarà per notificada.

Quan prescriuen les multes de la DGT?

També és interessant conèixer els terminis de prescripció de les multes de la DGT. Els tres o sis mesos que hem comentat es poden interrompre en cas que l'Administració actuï sobre l'expedient sancionador per esbrinar la identitat del denunciat.

El còmput del temps es tornarà a activar una vegada l'Administració hagi finalitzat els tràmits.