Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home reposta combustible al cotxe, i al cercle, un primer pla dels botons del vehicle

Si fas això, el teu cotxe gastarà molt menys combustible: estalvi assegurat

La benzina i el dièsel tenen preus molt alts, i hi ha una sèrie d'accions per conduir de forma eficient

L'escalada del conflicte entre Ucraïna i Rússia va tenir conseqüències directes a Espanya. El país no està implicat en la guerra, però va veure com la majoria de despeses quotidianes patien un increment important dels preus. El combustible va ser un dels productes que més es van encarir, i es va poder veure la benzina per sobre dels 2 euros per litre.

El Gobierno va implementar una bonificació de 20 cèntims per litres per revertir la situació, però el descompte va acabar el 2022. Ara, els preus no són tan alts com aleshores, però els ciutadans continuen destinant una gran quantitat de diners en aquest aspecte. Davant d'aquest escenari, el Cercle Neutral in Motion, format per les principals associacions d'automoció a Espanya, ha donat una sèrie de consells per reduir el consum dels vehicles.

Manteniment regular del vehicle

És recomanable passar revisions de manera periòdica. Controlar la pressió dels pneumàtics, ajustar el motor, comprovar l'estat del sistema d'escapament i netejar els filtres són algunes de les mesures. És essencial complir aquests procediments per garantir que el cotxe funciona bé.

Planificar la ruta amb antelació

Conèixer el camí abans de sortir pot ajudar a optimitzar el consum del combustible. Hi ha aplicacions que proporcionen rutes on hi ha menys retencions, i també trams de manera que circular amb marxes llargues. La conducció serà més fluida i permet estalviar quilòmetres.

Reduir la càrrega innecessària

Conduir amb objectes molt pesats pot augmentar la resistència aerodinàmica i que el motor treballi més. Si és possible, intenta retirar tot allò que sigui innecessari durant el trajecte.

Controlar la velocitat

Circular a una velocitat estable pot reduir el consum de combustible. El vehicle ho agraeix i, per tant, tu també ho faràs. Pots fer servir la opció de velocitat de creuer, si el teu cotxe la té.

Conduir amb suavitat

Es recomana no fer accelerades brusques i no frenar de forma sobtada. Aquestes accions es tradueixen en una despesa més gran del combustible. En el cas de les motos, cal aprofitar l'amplada del carril per gestionar millor les corbes.

Usar l'aire condicionat correctament

Hi ha circumstàncies on s'aconsella circular amb les finestretes baixades, i d'altres en què el vehicle agraeix si s'encén l'aire. La primera opció és l'òptima si la velocitat no supera els 90km/h. A partir d'aquesta xifra, fer servir l'aire condicionat és l'opció idònia per reduir el consum.

Marxes altes, a baixes revolucions

Circular a revolucions més baixes, especialment a carreteres planes, és una gran manera per optimitzar el combustible i conduir de forma eficient. En vehicles de benzina, s'aconsella canviar de marxa entre 2.000 i 2.500 revolucions. En cotxes dièsel, la referència és entre les 1.500 i les 2.000 revolucions.

Per exemple, el RACC indica que conduir a 60km/h a tercera velocitat consumeix 8,9 litres cada 100 quilòmetres. En canvi, a cinquena velocitat, baixa als 7,2 litres.