Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un metge amb una altra de diversos bitllets de 100 euros en un sobre i una altra d'un cartell de la Seguretat Social

La nova malaltia que dona dret a la incapacitat permanent a Espanya

La incapacitat permanent supleix la pèrdua d'ingressos que té un treballador per malaltia o accident

Quan es reconeix el dret a la incapacitat permanent, el beneficiari rebrà una pensió per suplir la pèrdua econòmica derivada de no poder reprendre la vida laboral. El mes de desembre passat, el Congrés dels Diputats va aprovar una nova iniciativa respecte a les pensions.

Es tracta d'equiparar els coeficients reductors actuals per als treballadors jubilats del sector de l'extracció de pedra, granit i pissarra a altres col·lectius. L'objectiu final també va ser permetre reconèixer la incapacitat permanent per als malalts de silicosi.

Així mateix, es va demanar al Govern revisar els coeficients reductors actuals perquè, com a mínim, s'equiparessin els de la mineria exterior als de la mineria interior.

D'altra banda, van plantejar estendre'ls als empleats d'empreses de transformació de mineral a causa dels nivells de pols i soroll. Pel que sembla, aquests són semblants als de la indústria extractiva.

Què és la silicosi

Així doncs, el Congrés dels Diputats va aprovar al final del 2023 una iniciativa nova. Això permet el reconeixement de la situació d'incapacitat permanent total per als treballadors amb primer grau de silicosi.

La silicosi afecta els pulmons, principalment. És una malaltia causada per la inhalació de partícules de sílice.

En segons quines professions, els treballadors poden estar exposats a partícules d'aquesta mena. Les poden inhalar segons la seva mida i densitat.

Es tracta d'una malaltia progressiva, el problema que aquesta inhalació pot causar no és immediat, sinó que apareix amb el pas dels anys. La silicosi es considera incapacitant i, a més, no té tractament.

Els símptomes de la silicosi apareixen, com diem, passats els anys. Es poden donar diagnòstics de bronquitis o similars, per això és important tenir els antecedents laborals del pacient. I és que és una malaltia que pot acabar sent mortal.

Tipus d'incapacitat permanent i com sol·licitar-la

La incapacitat permanent és una ajuda econòmica que ofereix la Seguretat Social a les persones que, per malaltia o accident, en redueixin la capacitat laboral o l'hagin d'abandonar.

En aquest aspecte, hi ha els següents tipus:

  • Incapacitat permanent total: la persona no pot fer la seva activitat habitual, però sí altres compatibles amb el seu estat.
  • Incapacitat permanent absoluta: la persona no pot fer cap mena d'activitat.
  • Gran Invalidesa: la persona necessita ajuda per fer la seva vida quotidiana.

Per sol·licitar la incapacitat permanent, el primer que heu de fer és presentar la sol·licitud a l'Institut Nacional de la Seguretat Social. Després, l'INSS examinarà la situació i decidirà.

En cas de no estar d'acord amb la decisió de l'INSS sobre la resolució de la incapacitat permanent, l'interessat pot recórrer. Ho ha de fer al Tribunal Superior de Justícia que correspongui si escau.