Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diverses monedes de pessetes i una altra d?un home amb gest sorprès i una altra d?una persona amb bitllets d?euros a les mans

La moneda de 5 pessetes amb què pots pagar el cotxe de cop: un tresor

Aquesta peça antiga ha esdevingut un autèntic tresor dins del gran món del col·leccionisme de monedes

La col·lecció de monedes és una passió compartida per moltes persones. La numismàtica requereix una dedicació enorme, ja que no és fàcil trobar els exemplars més cobejats. Els seguidors d'aquesta disciplina dediquen gran part de la seva vida a fer aquestes cerques, però la satisfacció de trobar aquesta peça tan preuada és una cosa increïble.

Moltes monedes es revaloren amb el pas del temps. Fins i tot les que tenen un preu molt baix es poden convertir en actius molt cotitzats. Els errors d'encunyació, l'escassetat al mercat, la seva singularitat o el motiu de la seva emissió són algunes de les causes que eleven el valor de moltes peces.

Dit això, les pessetes també juguen un paper essencial al món del col·leccionisme. Els 'durs', forma en què es coneixien de forma popular, van deixar de ser la moneda de curs legal a Espanya el 2002. L'arribada de l'euro va suposar un canvi radical a la vida quotidiana, i moltes pessetes es van bescanviar per rebre diners a canvi.

Tot i això, encara hi ha una àmplia majoria de pessetes que segueixen als calaixos dels habitatges de molts ciutadans. En funció del seu estat de conservació o altres elements esmentats anteriorment, algunes poden assolir un valor inimaginable.

La moneda de 5 pessetes que pots vendre fins a 40.000 euros

Aquestes peces estan molt ben valorades al mercat de la col·lecció. Les sèries emeses durant la dictadura de Franco (1939-1975) o durant el Govern Provisional (1868-1871) generen una gran expectació. Tot i això, hi ha una sèrie en particular que destaca per sobre de la resta: les monedes de 5 pessetes encunyades els primers anys de la seva aprovació.

Aquestes monedes poden assolir preus sorprenents a causa de la seva escassetat. Costen molt de trobar, i això n'eleva el valor. I de totes les peces d'aquella època, la moneda de 5 pessetes del 1869 ja és una de les més buscades.

Dissenyades per Luis Marchonni, les monedes destaquen per tenir una dona amb una corona mentre sosté un ram d'oliveres. Les cases de subhastes i portals de compravendes han arribat a oferir fins a 40.000 euros. Dit això, el preu final dependrà molt del seu estat de conservació i la brillantor que presenti.

Imatge de fons de diverses pessetes amuntegades i una altra de les 5 pessetes del 1869 per davant i per darrere, amb una dona dibuixada asseguda i un escut
Aquesta moneda pot valdre molts diners si està ben conservada | fuenterebollo.com, Beachboy

Aquestes monedes evoquen temps passats, i totes aquestes peces recullen històries i records. Moltes persones es barallen per tenir-ne algunes en possessió i comptar amb una peça única.

Si trobes les 5 pessetes del 1869 a casa, no dubtis a acostar-te a un professional i li posi preu. Vendre aquest tresor et pot regalar una quantitat de diners que no esperaves.