Amb la Covid-19 no es pot abaixar mai la guàrdia. Sempre que s'ha experimentat algun tipus de millora respecte als índexs d'incidència, la situació ha acabat fent algun tipus de gir inesperat. Des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja alerten com serà la situació d'aquest virus a Catalunya.
Ja han passat tres anys des que va comença la pandèmia del coronavirus. El 2020, a hores d'ara, s'estava vivint una època de molta incertesa a escala mundial. Començaven els confinaments i hi havia dubtes seriosos sobre la transcendència d'aquesta patologia. Ningú no era capaç de posar fre als contagis. Tampoc se sabia quant de temps durarien aquestes circumstàncies ni les conseqüències econòmiques i socials que comportaria. Ara la situació s'ha estabilitzat i pràcticament es pot considerar controlada.
Durant aquest temps s'han registrat 6,8 milions de morts, sobretot durant els primers mesos. El sistema sanitari va haver d'adaptar-se en temps rècord a les exigències que plantejava un virus totalment desconegut. Els mitjans disponibles per contenir-lo tampoc eren els adequats. Les mesures de prevenció, com ara l'ús de les màscares o l'administració de les vacunes, va permetre rebaixar-ne l'impacte. Tant les morts com les persones infectades es van reduir de forma considerable. Només l'aparició d'algunes onades de contagis puntuals aconseguien alterar les rutines sanitàries.
Caldrà acostumar-se a la Covid-19
Fa unes quantes setmanes, la Xina experimentava un cert repunt quant a contagis. Era un fet més que previsible després de deixar enrere la seva política de 'Covid zero', però això també va servir de reflexió a les autoritats sanitàries.
L'OMS confirmava que aquesta pandèmia havia arribat a les nostres vides per quedar-s'hi. En realitat, caldria tractar-la d'una manera molt semblant a una grip estacional. Michael Ryan, el responsable dels programes d'urgència de l'OMS, va explicar el caràcter que adquirirà a partir d'ara la Covid-19. Suposarà «una amenaça per a la salut, un virus que seguirà matant, però que no pertorba la nostra societat o els nostres sistemes hospitalaris».
Aquest organisme té previst reduir el nivell màxim d'alerta al llarg dels pròxims mesos. El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, es mostra satisfet pels resultats obtinguts en els darrers temps, que conviden a pensar en positiu, i explica el següent: «Per primera vegada, el nombre setmanal de defuncions registrades les últimes quatre setmanes va ser inferior al que es va registrar fa tres anys, quan es va utilitzar per primera vegada el terme pandèmia».
El millor moment des que va esclatar la pandèmia
Des de l'OMS assenyalen que tot això ens col·loca en una «posició molt millor que en qualsevol altre moment de la pandèmia». Durant aquest any es plantegen rebaixar el nivell d'alerta que es va decretar el 30 de gener del 2020, quan es van començar a detectar els primers casos a la Xina.
Aquella època encara hi havia un gran desconeixement, fins al punt que se'l considerava una pneumònia d'origen desconegut. Unes setmanes més tard es va començar a utilitzar el terme coronavirus i, al final del gener de fa tres anys, es va decretar «l'emergència de salut pública internacional». Al cap d'un mes, va ser quan es va elevar aquesta situació a la categoria de pandèmia. Tedros Adhanom Ghebresyesus explica que «vam declarar l'emergència sanitària mundial per incitar els països a prendre mesures més decisives». Tot i això, creu que «no tots ho van fer».
Avui dia, la Covid-19 encara continua estant molt present a les nostres vides. Cada setmana s'hi comptabilitzen morts i contagis, però els nivells es poden equiparar als d'una grip comuna.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!