Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.

Això és el que passarà amb les pensions en novembre per l'alta inflació

El Govern anuncia noves mesures que pretén posar en marxa els pròxims mesos

El fet de confiar en una futura jubilació sembla, cada cop més, un somni molt llunyà, i encara més rebre una pensió suficient per poder viure sense gaires preocupacions econòmiques. La precarietat laboral, el tipus de feina o l'augment de l'esperança de vida són algunes de les causes per les quals l'edat mínima de jubilació o la quantia de la paga s'han vist modificades.

L'augment de la inflació, a més d'incrementar els preus, des dels productes de primera necessitat fins a l'electricitat, tampoc no ha ajudat a tranquil·litzar pensionistes i jubilats, les pensions dels quals moltes vegades són el seu únic suport econòmic.

El Govern anuncia les possibles mesures sobre les pensions per als pròxims mesos

Tot i això, la nova informació revelada pel Govern dona una mica d'esperança per als futurs i actuals pensionistes i jubilats. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha anunciat les novetats que s'espera començar a aplicar sobre les pensions per als pròxims mesos.

Una d'elles, i que involucra totes aquelles persones que pretenguin jubilar-se el 2023, té a veure amb el període que cal tenir en compte per calcular la pensió. Escrivá ha avançat que aquest període es mantindrà en els 25 anys i que, per tant, no pujarà als 35 anys, com s'especulava.

A més, ha volgut proposar algunes mesures per excloure'n anys o millorar aspectes en la cotització. «Cal elevar progressivament la pensió màxima i augmentar la cotització de la base màxima. Si ho fem de manera gradual, augmentarà la recaptació en termes de cotitzacions socials», ha explicat en una entrevista per a RNE.

Què passarà amb les pensions a partir de novembre?

Tal com s'estableix a la legislació, les quanties de les pensions es determinen per la inflació mitjana, per la qual cosa s'actualitzen regularment. Aquesta actualització es realitza segons l'IPC, encara que aquest estigui en valors mai abans vists.

José Luis Escrivá en una roda de premsa
Finalment, Escrivá renuncia a ampliar el període de còmput de pensions a 35 anys. | GTRES

Tot i això, el president del Govern, Pedro Sánchez, assegurava aquesta darrera setmana que «mai més un pensionista perdrà poder adquisitiu en l'actualització anual». Unes afirmacions que, encara que no semblen encaixar amb el context d'inflació actual, altres autoritats han corroborat.

El mateix Escrivà ha subratllat que els ingressos de la Seguretat Social estan augmentant. Concretament, es referia al repunt del 8,5 % que al juliol va millorar les cotitzacions socials. En paraules del ministre: «El saldo entre ingressos i despeses només reflecteix una millora de la situació. Està en una llei que es va aprovar al Parlament per donar certesa total als pensionistes».

Requisits per cobrar una bona pensió

La Seguretat Social exigeix a tothom que pretengui percebre una paga mensual complir amb una sèrie de requisits. El primer és haver cotitzat durant un període mínim de 15 anys. Tanmateix, perquè això últim tingui validesa, almenys dos d'aquests 15 anys cotitzats han d'estar compresos en els 15 anys previs a la jubilació.

Les persones que no compleixen aquest requisit previ també tenen dret a cobrar una pensió, encara que, en aquest cas, es tracta de l'anomenada pensió no contributiva. Per percebre aquesta paga mensual, la persona sol·licitant haurà de reconèixer igualment uns requisits que la Seguretat Social detalla al seu portal.

Com calculo quant em pagaran de pensió?

Com ja s'ha esmentat, la quantia de la pensió per jubilació es determinarà per la base reguladora i s'haurà d'aplicar el percentatge general corresponent als anys cotitzats.

Com que 15 anys és el període mínim de cotització necessari per sol·licitar la pensió, aquesta que es genera quan s'assoleix el mínim és del 50 %. A partir de llavors, s'hi afegeix un 0,19 % per cada mes addicional de cotització, és a dir, se suma un 2,28 % per cada any cotitzat a partir del quinzè.

Actualment, per poder cobrar el 100% de la pensió cal tenir cotitzats 36 anys i dos mesos. Un període que, no obstant això, ja es preveu augmenti gradualment fins a arribar a la necessitat d'haver cotitzat durant 37 anys per percebre la pensió de manera íntegra.

▶️ Vídeo del dia