Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb bitllets i una dona amb un bebè d'esquenes.

L'ajuda de 1.200 euros que milers de mares no retornaran: Hisenda rectifica

Una nova norma amb caràcter retroactiu fa compatible aquesta ajuda amb els ERTO

Bones notícies per a milers de dones treballadores: no hauran de tornar l'ajuda de 1.200 € per fill. Segons informa la Cadena SER, les mares afectades per un ERTO (expedient de regulació temporal d'ocupació) durant la pandèmia ja no hauran de tornar la deducció per maternitat. Així ho ha confirmat també Hisenda.

El cas afectava les dones treballadores amb un ERTO i deduccions per maternitat. Com que es consideraven situacions incompatibles, Hisenda havia enviat cartes demanant la devolució d'aquesta quantitat. Ara ja no caldrà fer-ho gràcies a una nova mesura amb caràcter retroactiu.

Segons aquesta mesura, cap mare que estigués en ERTO durant la crisi de la Covid-19 haurà de tornar l'ajuda per fill. L'Agència Tributària entén que la nova normativa fa compatibles totes dues ajudes. Això és el que ha explicat el Ministeri d'Hisenda sobre aquesta situació.

D'on ve el problema?

El Ministeri d'Hisenda, liderat per María Jesús Montero, ha confirmat que les dones afectades per un ERTO no hauran de tornar l'ajuda per fill. Hisenda ha explicat que la situació està motivada per una normativa de l'anterior govern espanyol. En concret, una consulta tributària del 2013.

Aquesta mesura, estipulada durant el govern de Mariano Rajoy, declarava incompatibles les dues situacions. Assenyalava que per cobrar la deducció per maternitat calia «realitzar una activitat per compte propi o d'altri». Aquesta activitat no existia com a tal quan el contracte estava suspès.

Imatge d'una oficina d'Hisenda
L'Agència Tributària ha aclarit aquesta situació. | Europa Press

Aquest va ser el cas de milers de dones treballadores que durant la pandèmia van veure suspesos els seus contractes. Des d'aquesta perspectiva, els ERTO per reducció de jornada continuaven sent compatibles amb la deducció de maternitat, però no els ERTO per suspensió de l'activitat.

Hisenda envia un missatge

Hisenda havia començat a enviar cartes a dones subjectes a ERTO per recordar que havien de tornar l'ajuda. En concret, els 1.200 € per fill que s'atorguen en concepte de deducció per maternitat. A partir d'ara, aquestes dones ja no hauran de fer la devolució.

Als Pressupostos de 2023 s'ha introduït un canvi legal per fer compatible aquesta ajuda amb els ERTO. Fins i tot quan els expedients de regulació suposessin la suspensió de l'activitat laboral. A més a més, la mesura s'aplica amb caràcter retroactiu a totes les dones afectades.

Hisenda ha estat molt clara i assegura que aquesta situació no es tornarà a produir. El departament ha donat instruccions perquè no s'enviïn més requeriments en aquest sentit. Així, es garantirà que tota mare subjecta a un ERTO tingui dret a la deducció per maternitat.

Imatge de nadó dormint sobre el pit de la mare que l'abraça
Les mares treballadores poden demanar aquesta ajuda. | Pixabay

Deduccions per maternitat

Totes les mares treballadores amb fills menors de tres anys poden obtenir una ajuda de 100 € al mes durant un any, que pot ser sol·licitada en efectiu o mitjançant la deducció per maternitat a la declaració de la renda. El requisit és que la sol·licitant ha d'estar donada d'alta a la Seguretat Social.

En el cas dels menors adoptats, es pot sol·licitar durant els tres anys següents a la inscripció al Registre Civil amb independència de l'edat. Es pot fer efectiva presentant la declaració de lIRPF: si la quota és positiva, es resta l'import de la deducció; si la quota és negativa, se sol·licita la devolució que resulta de la declaració.

També pots sol·licitar la deducció mitjançant l'abonament anticipat, opció en què no pots minorar l'import de la deducció de la quota diferència. Això sí, en aquest cas és important no oblidar-te de declarar-ho.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp