Repsol i Cepsa han fet saltar totes les alarmes. Els responsables de les dues entitats van traslladar al president de govern d'Espanya la seva preocupació pel que passarà en qüestió d'unes setmanes. S'acosten males notícies per als conductors.
Pel que sembla, a partir del febrer s'espera una pujada del preu del gasoil a tot el món. Això estarà motivat per la prohibició de les importacions de Rússia.
Pedro Sánchez va rebre aquesta resposta per part de Josu Jon Imaz, de Repsol, i de Maarten Wetselaar, de Cepsa. Van tenir una trobada el darrer dimarts i el líder socialista va intentar conèixer les perspectives del sector, però la resposta que va rebre no havia de sorprendre'l en excés.
Les dues empreses són conscients de la necessitat de sancionar Rússia per la invasió a Ucraïna. Tot i això, les mesures internacionals de vetar el gasoil rus implicarà un greu contratemps per al preu dels carburants.
S'esperen novetats a les gasolineres
No és del tot segur que es produeixin grans variacions en el preu dels combustibles a Espanya. Tot i això, sí que van advertir de la volatilitat internacional del gasoil, recull El Mundo. A partir del 5 de febrer entrarà en vigor la prohibició de tots els productes petrolífers de Rússia.
La mesura va ser adoptada el darrer mes de juny per la Unió Europea. Entenien que era una manera dura de castigar Putin. Tanmateix, perquè no es provoqués una tempesta al mercat que incrementarà encara més la inflació, van decidir que la resposta fos gradual.
Al desembre van decidir prohibir la compra de cru rus i, a partir del 5 de febrer, farien el mateix amb els derivats del petroli. Davant la situació que s'apropava, van ser molts els operadors internacionals que han anat fent recollida durant els darrers mesos. Volien estar preparats per quan arribarà aquest moment.
L'Agència Internacional de l'Energia va revelar que les exportacions de gasoil rus van registrar xifres rècord les últimes setmanes. La majoria d'aquest combustible va anar a parar a la Unió Europea. A més, també s'aprecia un augment de les importacions de gasoil de la Xina, que és la gran alternativa que troben les empreses del sector.
Avisen de problemes de subministrament
Els analistes del mercat energètic coincideixen que hi haurà una certa tensió al sector a causa dels problemes de subministrament a alguns punts d'Europa.
Els responsables de Repsol i Cepsa van descartar que hi hagi cap manca a Espanya, però sí que auguren una certa incertesa al voltant del gasoil en un termini de temps curt. Creuen que aquest impacte no es deixarà notar al començament de febrer per la planificació d'emmagatzematge, però sí més endavant.
En prohibir el gasoil de Rússia, la Unió Europea perd un dels seus grans subministradors. Cal recordar que la tendència d'aquest territori en les darreres dècades ha estat reduir la seva capacitat de producció.
Les principals companyies petrolieres espanyoles són incapaces de precisar com afectarà això les gasolineres. Tot dependrà d'una sèrie de factors, entre ells, la duresa de l'hivern i la demanda.
Què suposa prescindir del gasoil de Rússia?
Deixar de banda el gasoil rus suposa una notícia molt negativa per al mercat energètic. Fins ara, la meitat del gasoil que arribava a la Unió Europea procedia d'aquest país. Aquest veto ha suposat una decisió molt dura per als governs europeus, conscients del que implicarà. No cal passar per alt que més del 90 % dels camions i furgonetes i el 42 % dels automòbils funcionen amb aquest tipus de combustible.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp