Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´una oficina de la Seguretat Social i un home sorprès

L'ajuda de fins a 2.400 € que molts aturats ja poden demanar: requisits

Podran sol·licitar aquest subsidi els professionals d'un sector determinat

Moltes persones aturades tindran la possibilitat de sol·licitar una ajuda de fins a 2.400 €. Per això, es requereix el compliment d'una sèrie de condicions, com ara pertànyer a un àmbit laboral determinat.

Aquest tipus de subsidis són de gran valor per a alguns treballadors, que només poden exercir la seva professió durant certes èpoques de l'any. A través d'aquestes retribucions aconsegueixen fer front a les despeses bàsiques del seu dia a dia, però també tiren endavant alguns projectes professionals.

En aquesta ocasió, ens referim a una ajuda de 600 € que es pot percebre durant un màxim de quatre mesos. Era molt esperada per determinats col·lectius, que reben la notícia de bon grat. Ens referim als professionals del món de l'art i la cultura d'Espanya.

El govern espanyol va aprovar el Reial decret llei 1/2023, en el qual té cabuda aquesta retribució de 600 € que gestiona el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Sorgeix amb l'ànim d'oferir suport assistencial als treballadors d'aquest sector tan important a Espanya.

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
Tindran accés a aquest subsidi els professionals de l'àmbit artístic i cultural. | Europa Press, Getty Images

Per això, s'exigeix el compliment d'uns requisits, entre els quals hi ha la situació d'atur. Tindran la possibilitat d'optar-hi els artistes que exerceixin la seva tasca en les arts escèniques, audiovisuals o musicals. Aquesta ajuda també la podran rebre tots aquells que siguin tècnics i auxiliars que formen part en aquest tipus d'activitats, publica Ok Diario.

Condicions per cobrar l'ajuda del SEPE

Aquesta ajuda de fins a 2.400 € no és compatible amb altres prestacions o subsidis que atorguin les administracions públiques. Tampoc no serà possible percebre-la al mateix temps que es duu a terme un treball remunerat, sigui com a assalariat o autònom.

Una condició essencial per optar a aquesta retribució és que prèviament s'hagi esgotat la prestació contributiva per desocupació. El SEPE també requereix altres condicions. Entre elles, s'ha d'haver prestat serveis en activitats artístiques durant un mínim de 60 dies en els 18 mesos anteriors a l'atur.

En general, per a moltes de les ajudes que es concedeixen per part de l'administració es pren com a referència l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). En concret, el 80 % de l'IPREM que estigui vigent en aquell instant. Actualment, s'elevaria fins a 480 €, però les condicions varien per als professionals de l'àmbit artístic i la cultura.

Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE
El subsidi arriba fins a 2.400 €. | Getty Images

És un subsidi de gran valor per a aquest col·lectiu. En general, solen concentrar els seus projectes artístics en determinats períodes de l'any, que és quan es produeixen més contractacions. Això fa que es quedin sense treballar durant la resta de l'exercici. En alguns casos, arribaran a acumular prou de temps de cotització per reclamar l'atur. Tanmateix, quan finalitzi aquesta prestació, tindran la possibilitat de demanar aquest subsidi de 600 € mensuals.

Què he de fer per sol·licitar l'ajuda de 2.400 €?

Aquells que tinguin interès a beneficiar-se d'aquesta ajuda, poden sol·licitar-la a través de la Seu Electrònica del SEPE. Serà tan senzill com escollir l'opció 'Prestació especial d'artistes' i, a partir d'aquí, fer els passos que sol·liciten per enviar la petició.

En cas que et resulti més senzill, també pots fer el tràmit de manera presencial en una oficina del SEPE. Això sí, prèviament caldrà sol·licitar cita per poder ser atès.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!