Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Diverses persones fan cua per entrar a l'oficina d'ocupació a la ciutat de Madrid

L'ajuda de 500 € del govern espanyol que es pot cobrar durant quasi 1 any

El SEPE té a disposició una prestació per als aturats de llarga durada en situació de vulnerabilitat

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) exerceix un servei fonamental per a moltes persones. La prestació per desocupació és essencial per als ciutadans que estan a l'atur, atorgant-los un suport econòmic per cobrir les necessitats bàsiques. Això no obstant, una vegada esgotada l'ajuda, els beneficiaris poden acollir-se a altres opcions.

Un dels subsidis més coneguts del SEPE és la Renda Activa d'Inserció (RAI). Està adreçada a aturats de llarga durada, que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica i que tenen dificultats per reincorporar-se al mercat laboral.

Requisits del SEPE per cobrar la RAI

Cal complir uns criteris establerts pel SEPE per accedir a aquesta prestació. Cal estar registrat com a demandant de feina i mantenir aquesta inscripció durant tot el període de recepció de l'ajuda. A més, cal tenir menys de 65 anys i no comptar amb ingressos mensuals que superin el 75% del salari mínim interprofessional (SMI).

Per als qui tenen cònjuge, fills menors de 26 anys, fills grans amb discapacitat o menors sota acollida, han de tenir uns requisits. Tenen dret a aquesta prestació si els ingressos de la llar dividits pel nombre de membres no superen el 75% de l'SMI.

La RAI està adreçada a quatre grups de persones que experimenten més problemes per trobar feina. Això inclou els aturats de llarga durada més grans de 45 anys, emigrants retornats més grans de 45 anys, víctimes de violència sexual, de gènere o domèstica, i persones amb discapacitat.

Quina durada i quina quantia ofereix la RAI?

La durada màxima de la RAI és d'11 mesos, i l'import mensual són 480 euros. A més, hi ha altres possibilitats d'ajuda, com ara un suplement per a víctimes de violència de gènere que han canviat de residència recentment.

El SEPE també ofereixen ajuts proporcionals a la RAI si s'aconsegueix feina a temps parcial o com a treballador autònom o assalariat a temps complet. En el darrer cas, l'import correspon al 25% de la RAI i es pot percebre durant 180 dies.

La sol·licitud d'aquesta prestació es pot fer a la Seu Electrònica del SEPE i superant tots els tràmits a l'oficina de prestacions. Una altra opció és presentar la sol·licitud per correu administratiu o de forma presencial a qualsevol oficina de registre públic.

És fonamental disposar de tota la documentació necessària per al procés d'inscripció. El pagament es fa per mensualitats de 30 dies i els beneficiaris rebran l'ingrés entre els dies 10 i 15 de cada mes.