Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una parella d'uns 50 anys asseguts revisant documents amb cara seriosa i un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

Si vols jubilar-te amb 60 anys, la Seguretat Social permet fer-ho en aquests casos

L'Administració possibilita que certs treballadors poden finalitzar la vida laboral amb antelació si compleixen uns requisits

La jubilació és una etapa anhelada i desitjada per molts treballadors. Els darrers anys de la vida laboral són durs, el cansament acumulat comença a fer efecte i les ganes de posar punt final a la feina augmenten amb el temps. A més, la situació pot ser complicada per a les persones en situació d'atur, ja que les possibilitats de trobar feina són reduïdes.

La Seguretat Social estableix que l'edat legal per a la jubilació ordinària se situa en els 66 anys i 6 mesos per a les persones que han cotitzat menys de 38 anys. I per tenir dret al 100% de la base reguladora caldrà haver cotitzat 36 anys i 6 mesos. No obstant això, aquesta edat ordinària pot baixar en casos excepcionals i és possible retirar-se amb anticipació en aquells treballs que impliquin un grau alt de perillositat o sinistralitat.

Els treballs en què pots jubilar-te amb anticipació

Entre les professions incloses en aquest grup hi ha els treballadors de l'Estatut Miner, personal de vol, treballadors ferroviaris, artistes, bombers, policies locals. També els membres de l'Ertzaintza, la Policia Foral de Navarra i els Mossos d'Esquadra, entre d'altres. A més, el Gobierno està considerant la inclusió de nous grups, com a Guàrdia Civil o Policia Nacional.

Els artistes es poden jubilar a partir dels 60 anys amb una condició. Han d'haver treballat en la seva especialitat (cantants, ballarins i trapezistes) un mínim de 8 anys els 21 anteriors a la jubilació. La resta podrà deixar de treballar amb la mateixa edat però sense cobrar el 100% de la pensió.

És important destacar que per rebre el 100% de la pensió cal assolir l'edat ordinària de jubilació. No obstant això, hi ha excepcions, com en el cas de les classes passives de l'Estat, un règim especial per a certs funcionaris com expresidents, ministres o militars. Podran acollir-se totes les persones que van complir almenys 30 anys de servei abans de l'1 de gener del 2011.

Els cessaments involuntaris són una altra excepció, on els treballadors acomiadats poden demanar la jubilació anticipada si compleixen uns mínims requisits. Han de tenir 4 anys menys que l'edat ordinària de jubilació, haver cotitzat almenys durant 33 anys i que 2 d'ells es trobin dins dels 15 anys previs a l'acomiadament. També han d'estar inscrits com a demandants d'ocupació durant 6 mesos i que la causa del cessament estigui relacionada amb una reestructuració de l'empresa.

Així mateix, el Gobierno vol implementar una nova regulació per modificar els coeficients reductors, uns percentatges que s'apliquen a la pensió de les persones que es jubilen de manera anticipada. La ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, ha tingut reunions amb sindicats i la patronal, però no han arribat a un acord.