Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona netejant una catifa amb un raspall i un producte, juntament amb una altra imatge d'una dona sorpresa i una altra d'una mà amb bitllets d'euros

Aquesta és la indemnització a què tenen dret les treballadores de la llar acomiadades

Les persones ocupadores que decideixin prescindir d'aquests serveis hauran de pagar una compensació en funció del temps treballat

El Gobierno està fent passos significatius per millorar les condicions laborals i de Seguretat Social de les treballadores de la llar. Aquest col·lectiu ha desenvolupat el seu treball amb una normativa diferent de la de la resta de treballadors i mai no han comptat amb un abric que les protegeixi en una situació de vulnerabilitat. Les dades reflecteixen que la majoria treballen sense contracte i moltes tenen una jornada laboral superior a les 70 hores setmanals.

Per això, l'executiu va aprovar un Reial Decret-Llei amb diverses modificacions destinades a l'increment dels seus drets. Una de les mesures més destacades és l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) per als treballadors domèstics, que el 2024 ha pujat als 1.134 euros. El salari brut anual d'una treballadora de la llar a jornada completa ha de superar els 15.876 euros, i l'hora es paga a 8,87 euros.

Així mateix, el Reial decret estableix l'obligatorietat que aquest col·lectiu cotitzi per desocupació. Des d'octubre del 2022, aquesta mesura garanteix que les treballadores tinguin accés a la prestació per desocupació, atorgant-los una major seguretat laboral.

La indemnització que reben les treballadores de la llar si són acomiadades

Pel que fa a la finalització del contracte de treball, també s'han instaurat noves normatives. Perquè una empleada de la llar quedi a l'atur de manera legal ha d'haver-hi una comunicació escrita de la persona ocupadora. Hi ha d'haver constància de la voluntat de donar per finalitzada la relació laboral i els motius de l'extinció.

A més, hi ha unes condicions fixades respecte a la indemnització per acomiadament i al període de preavís. La persona ocupadora ha de pagar una indemnització corresponent a 12 dies per any de servei, amb un límit de sis mensualitats.

Dit això, també cal comunicar l'acomiadament amb un termini de preavís. Si la treballadora fa més d'un any que treballa, el període és d'almenys 20 dies fins que finalitzi la relació amb la persona ocupadora. En cas contrari, són 7 dies.

Durant el període de preavís, la treballadora a temps complet té dret a un permís de sis hores setmanals remunerades per buscar una nova feina. No obstant això, la persona ocupadora pot substituir el preavís per una indemnització equivalent als salaris corresponents.

En resum, aquestes mesures busquen oferir més protecció i seguretat per a les treballadores de la llar. Aquest sector ha estat regit històricament sota condicions precàries i, a poc a poc, la legislació avança per dotar els seus empleats de més i millors drets.