Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un edifici de pisos al fons, amb diversos bitllets de 50 euros i al cercle, el logotip d'Hisenda

Si tens família nombrosa, comptes amb un gran avantatge a la declaració de la Renda

La campanya corresponent a l'exercici de 2023 ha arrencat aquest dimecres i milions de ciutadans hauran de retre comptes

Aquest dimecres 3 d'abril ha començat la campanya de la declaració de la Renda. Molts espanyols ja poden presentar els seus ingressos per internet, però les persones que ho vulguin fer de forma telefònica o presencial hauran d'esperar unes setmanes. Pots consultar el calendari amb totes les dates clau aquí.

En tot cas, la majoria de contribuents busquen la manera de desgravar i declarar menys impostos. Les famílies nombroses, per exemple, compten amb alguns beneficis fiscals. A més de les deduccions estatals, hi ha comunitats autònomes que ofereixen incentius addicionals.

Es considera família nombrosa aquelles que tenen més de tres fills. Tot i això, hi ha altres situacions que també permeten accedir a aquestes deduccions. Aquestes són les famílies monoparentals amb dos o més fills a càrrec i les persones amb descendents o ascendents amb discapacitat.

És important destacar que els fills poden ser inclosos a la declaració de la Renda fins als 25 anys. Aquests han de tenir ingressos inferiors als 8.000 euros i no presentar la seva pròpia declaració de l'IRPF amb ingressos superiors als 1.600 euros. Si el fill té una discapacitat superior al 33%, no hi ha límit d'edat.

Quines són les deduccions estatals per família nombrosa?

Els contribuents es poden desgravar fins a 1.200 euros per ascendent d'una família nombrosa de categoria general. Així mateix, aquesta excepció també inclou els germans orfes de pare i mare. La xifra es pot duplicar, arribant als 2.400 euros anuals, en el cas de famílies nombroses de categoria especial (més de 5 fills).

A més, aquesta quantitat pot sumar 600 euros addicionals per cada fill que excedeixi el nombre mínim requerit per ser considerat família nombrosa.

La deducció estatal per família nombrosa s'aplica tant si la quota diferencial és positiva (la renda surt a pagar), negativa (la renda surt a tornar) o zero. Es pot fer efectiva quan es presenti la declaració d'IRPF o sol·licitant l'abonament anticipat.

Quines caselles cal emplenar?

L'import de la deducció es registra a la casella 660 de la declaració de la Renda. En cas de rebre l'abonament anticipat, cal marcar les quantitats corresponents a la casella 661. Abans, però, hauràs d'emplenar totes les caselles corresponents de la 647 a la 652.

A més de les deduccions estatals, algunes comunitats autònomes tenen beneficis per família nombrosa, que s'apliquen en caselles específiques en funció de cada regió. Les quantitats a desgravar varien segons cada normativa.